ZAŠČITENO

Šampanja pod zaščito

Objavljeno 07. julij 2015 11.38 | Posodobljeno 07. julij 2015 11.38 | Piše: U. S.

Francoski vinogradi in kleti na seznamu Unescove svetovne dediščine.

Francoska prestolnica se je letos okitila z lento najbolj obiskanega mesta na svetu.

PARIZ – Francoska slavna industrija šampanjca je poslej v imenitni družbi Tadž Mahala in Kitajskega zidu: dobila je namreč status Unescove svetovne dediščine. To pomeni, da veljajo vinogradi in kleti, v katerih nastaja slavno vino, za kulturno in naravno pomembne in bodo zavoljo tega uživali posebno zaščito.

Frederic Dufour, direktor Maison Ruinart, najstarejše pridelovalnice šampanjca na svetu, obstajajo že od leta 1729, je navdušen: »Veseli smo, saj to priznanje prepoznava našo predanost vzdrževanja naše dediščine in nas obenem spodbuja, da jo spoštujemo in ohranjamo pri življenju.« Šampanja je regija na severovzhodu Francije, Unesco je izbral Avenue de Champagne v Epernayju, koder hiše čepijo vrh kilometrov kleti, v katerih se stara na milijone steklenic žlahtne mehurčkaste pijače. Posebno so omenili še vas Hautvilliers, v tamkajšnji opatiji, pravi legenda, je menih Dom Perignon iznašel dvojno fermentacijo, ki daje šampanjcu značilno šumenje, penjenje.

No, zamaški so pokali tudi v Burgundiji: tudi nekaj tamkajšnjih vinogradov je na srečanju v nemškem Bonnu, ki še traja, zaščitil Unesco – status svetovne dediščine pripišejo kulturnim in naravnim znamenitostim, ki so pomembne za svetovno zgodovino in jih je vredno ohranjati za zanamce. Izpostavili so še Côte de Beaune južno od Dijona, kjer pridelujejo nekaj najboljših rdečih vin na svetu, in sicer iz grozdja sort modri pinot in chardonnay. Vina z najboljših leg v tej regiji, kot so Romanee-Conti, Vosne-Romanee in Montrachet, so tudi med najdražjimi. V Franciji je sicer kar 41 krajev ali regij, ki so pod Unescovo zaščito, tudi dve vinarski, in sicer Saint Emilion in Bordeaux.

Status Unescove svetovne dediščine so pripisali še dvema krajema v Iranu: trogloditskim naselbinam v Maymandu in starodavnemu kraju Susa. Tudi singapurski botanični park so prepoznali kot naravno dediščino, prav tako mongolsko goro Burkhan Khaldun pa utrdbo Diyarbakir na jugovzhodu Turčije. Letos so na dolg seznam Unescove svetovne dediščine dodali 27 novih, kar 24 jih velja za kulturno dediščino. 

Deli s prijatelji