EL HIERRO

Samozadostni otok

Objavljeno 10. maj 2014 20.29 | Posodobljeno 10. maj 2014 20.29 | Piše: Staš Ivanc

Glavni vir elektrike na enem od Kanarskih otokov, El Hierru, bo peterica velikih vetrnic, če vetra ne bo, pa bo zanjo poskrbela hidroelektrarna.

Valverde, glavno mesto El Hierra. Foto: Wikimedia Commons

El Hierro, najmanjši in najmanj znan od Kanarskih otokov, bo postal prvi otok na svetu, ki bo energetsko popolnoma samozadosten, in to samo s pomočjo vetra in vode. Konec junija bodo na njem odprli vetrno elektrarno, ki bo izkoristila sunke vetra, ki pihajo s strmih bregov in zelenih hribov otoka vulkanskega izvora v Atlantiku blizu afriške obale. Pet velikih vetrnic, postavljenih na severovzhodnem koncu, nedaleč od prestolnice Valverde, bo ustvarilo 11,5 megavata elektrike, kar je več kot dovolj za potrebe 10.000 otočanov in za energetsko požrešne tovarne za razsoljevanje morske vode.

Veter in voda

Čeprav na svetu obstajajo tudi drugi otoki, ki se oskrbujejo s sončno ali vetrno energijo, strokovnjaki pravijo, da bo El Hierro prvi, ki si bo z vetrom in vodo zagotovil konstantni vir električne energije brez povezave s kakšnim zunanjim električnim virom. Z odvečno elektriko iz vetrne elektrarne bodo črpali vodo iz rezervoarja blizu pristanišča v Valverdeju v veliko zajetje v kraterju ugaslega vulkana, ki leži približno 700 metrov nad morsko gladino. Ko ne bo dovolj vetra, bodo iz njega preprosto spustili vodo skozi turbine hidroelektrarne z močjo 11,3 megavata nazaj v spodnji rezervoar.

»Takšen zaprti sistem nam zagotavlja trden vir energije,« pravi Juan Manuel Quintero, direktor vetrne elektrarne, ki bo v ozračje na leto spustila za 18.700 ton ogljikovega dioksida manj in odpravila potrebo po nafti. Naftna elektrarna, ki bo še ostala v pripravljenosti, je doslej porabila po 40.000 sodov nafte na leto.

Pionirski projekt

Mednarodna organizacija za obnovljive vire energije IRENA je projekt označila za pionirskega, s čimer se strinjajo tudi drugi strokovnjaki, kot je Alain Gioda, podnebni zgodovinar na francoskem znanstvenem raziskovalnem inštitutu IRD. »Prava novost El Hierra je, da je inženirjem uspelo zagotoviti stabilen dotok energije brez zunanje pomoči, in to le iz obnovljivih virov, pri čemer so upoštevali tudi, da veter ne piha vedno,« poudarja Gioda.

Energetska rešitev na Kanarskih otokih je pritegnila pozornost oblasti z drugih otokov, denimo s Havajev ter iz Danske, Japonske in Indonezije. »El Hierro lahko postane neke vrste poskusni laboratorij, zgled za preostale otoke z vsega sveta, na katerih živi okoli 600 milijonov zemljanov,« pravi predsednik otoškega sveta Alpidio Armas. In to še ni vse: do leta 2020 nameravajo doseči, da bo vseh 6000 vozil, ki vozijo po otoku, poganjala izključno elektrika.

Na El Hierru, ki ga je Unesco leta 2000 razglasil za biosferni rezervat, računajo, da bo vsa ta zelena usmerjenost privabila turiste, ki jih zanimata narava in znanost. »Ne moremo si zatiskati oči pred ugodnostmi, ki jih prinaša turizem, nikakor pa si ne želimo množičnega turizma,« je še dejal Alpidio Armas.

Deli s prijatelji