TIHI OCEAN

Samoa bo izgubila
 današnji petek, 30.

Objavljeno 30. december 2011 17.41 | Posodobljeno 30. december 2011 17.41 | Piše: A. G.

Leta 1892 so se odločili za zahodnejši časovni pas, tokrat pričakujejo več od Azije.

Za novo leto pričakujejo več turistov.

Novembra se je na otoku Samoa v južnem delu Tihega oceana odvijal nenavaden nogometni turnir. V prestolnici Apia so se srečale štiri nogometne ekipe z repa svetovne lestvice Fife, kamor ob Samoi in Ameriški Samoi, ki delita zadnje, 204. mesto na lestvici, spadata še reprezentanci Tonge in Cookovih otokov. Boj za prosto mesto v drugem kvalifikacijskem krogu za svetovno nogometno prvenstvo leta 2014 v Braziliji bo junija 2012 na otočju Fidži. Ekipa Samoe je z zmago na turnirju le sprala madež katastrofalnega rekorda, ko so proti Avstraliji izgubili z 0 : 31. Te dni pa to otoško državo, ki leži severovzhodno od Fidžija in jo sestavljajo dva večja in osem manjših otokov, na katerih živi le okoli 200.000 ljudi, vznemirja črtanje zadnjega letošnjega petka. Izpustili bodo 30. december 2011 in v soboto opolnoči med prvimi Zemljani nazdravili letu 2012. Od te, na prvi pogled bizarne odločitve si obetajo predvsem gospodarsko korist. Precej se je povečalo tudi število turistov, ki so se zaradi tega dogodka odločili obiskati 3000 kvadratnih kilometrov tihomorskega raja s sanjskimi peščenimi plažami in palmami. Ta raj je od nas oddaljen dobrih 15.000 kilometrov in velja za neokrnjenega, saj je resda dobesedno nekje na koncu sveta. Usodnemu letu 2012 bodo nazdravili med prvimi in prav nihče ne razglablja o domnevnem koncu sveta. Čeprav delom otočja grozi skorajšnje izginotje v morskih valovih, si od premika veliko obetajo, za uvod veliko turistov, ki bodo novo leto pričakali že ob enajstih dopoldne po našem času.

Več pobud za spremembo imaginarne črte

Datumska meja, ki poteka v neravni črti od severnega tečaja proti južnemu, še danes povzroča nekaj zmede: glede na smer poti ob prestopu datumske meje izgubiš ali pridobiš dan, posebno absurdna je ta meja med bližnjimi sosedi. Že morjeplovec Magellan je leta 1522 po triletnem kroženju okoli sveta ugotovil, da je nekje izgubil en dan. Zagato je poskušal rešiti Kopernik, ki je pojasnil, da na poti okoli Zemlje proti zahodu pridobiš, proti vzhodu pa izgubiš dan. Niso mu verjeli, saj bi to tudi pomenilo, da je modri planet res okrogel. Leta 1884 so na konferenci v Washingtonu določili imaginarno časovno razmejitveno črto, odločili so se za Tihi ocean in najmanj poseljeno območje sveta.

In kaj si od prestopa obeta nekdanja nemška kolonija? Predvsem boljše in preprostejše gospodarske stike z Novo Zelandijo, Avstralijo in Azijo, je prepričan premier Tuilaepa Sailele Malielegaoi, saj se gospodarsko središče sveta seli proti vzhodu. Samoa se za tak skok ni odločila prvič. Iz podobnih razlogov je leta 1892 skočila proti zahodu takrat, ko se je središče sveta selilo iz Evrope v Ameriko. Vnovičnega skoka se manj veseli le 775 prebivalcev, rojenih 30. decembra, saj bodo podobno kot nesrečniki, rojeni 29. februarja, ob svoj rojstni dan. O spremembi razmišljajo tudi na otočju Kiribati, zgledu Samoe pa bo sledila še novozelandska kolonija Tokelau, ki leži 500 kilometrov severneje, ima le 1500 prebivalcev, morska pot do Samoe pa traja kar 26 ur.

Deli s prijatelji