ČASTITLJIVA STAROST

Samo pet dni je bila
 najstarejša ženska

Objavljeno 10. april 2015 17.01 | Posodobljeno 10. april 2015 17.01 | Piše: E. B.

Gertrude Weaver iz Arkansasa ni dočakala 117. rojstnega dne.

Najstarejša v ZDA in svetu: 115-letna Jeralean Talley Foto: Reuters

CAMDEN – Slavje odpade, Barack Obama si bo moral drugače zapolniti urnik: na velikonočni ponedeljek je namreč umrla najstarejša ženska na svetu, in to komaj pet dni po tem, ko je prevzela prestol od Japonke Misao Okava.

Manj kot teden dni se je torej Američanka ponašala s pomembnim nazivom, Gertrude Weaver iz Arkansasa tako ni dočakala svojega 117. rojstnega dne, ki bi ga z velikim pompom proslavila 4. julija. Weaverjeva je namreč uživala v pozornosti, ki ji jo je prinašal naziv najstarejše Američanke, redno je spremljala vse medijske objave, v katerih je bila glavna junakinja, še ponosneje pa je minuli teden sprejela izziv najstarejše na svetu: prav zato je nameravala naslednji jubilej zaznamovati, kot se šika, z udeležbo elite in političnega vrha, seveda, povabljen je bil tudi predsednik ZDA! Praznina v domu za upokojence v Camdenu je zdaj neizmerna, so otožni zaposleni, ki so se v zadnjih letih močno navezali na izjemno prijetno in klepetavo varovanko, ne nazadnje je tudi sama zaupala, da se recept za dobro življenje skriva v prijaznosti do drugih.

Na svetu samo še trije ljudje, rojeni pred letom 1900

Rodila se je blizu meje s Teksasom, starši so bili poljedelci. Pozneje se je preživljala z gospodinjskimi deli, doma pa je zgledno skrbela za moža in štiri otroke. Trdo delo jo je naučilo ceniti življenje in ljudi okoli sebe, je zaupala Weaverjeva, ki ni nikoli uživala alkohola ali kadila, zdravje pa ji je v zameno venomer odlično služilo; kljub neverjetni starosti ni trpela za nobenim kroničnim obolenjem, pred dobrim desetletjem pa jo je za nekaj časa ohromil zlom kolka. Po uspešni rehabilitaciji se je vrnila k vnukinji, ki je skrbela zanjo, pri 109. letu pa je sklenila, da bo zadnje poglavje v življenju preživela v domu za upokojence.

Na svetu so zdaj samo še trije ljudje, ki so se rodili pred letom 1900, med njimi najstarejša Američanka in po novem najstarejša zemljanka Jeralean Talley, ki bo 23. maja proslavila 116. rojstni dan. Živi v predmestju Detroita, zanjo skrbi hči edinka, 78-letna Thelma Holloway, ki se ji je rodila v dolgem in srečnem zakonu z Alfredom Talleyjem, ki je umrl 1988. v častitljivem 96. letu. Jeralean, ki ima tri vnuke, deset pravnukov in štiri prapravnuke, še na misel na pride, da bi zadnja leta življenja preživela v domu, le zakaj bi, ko pa je še vedno tako vitalna: bovling je opustila šele v 105. letu starosti in je zdrava kot riba. Vseskozi se je izogibala škodljivim substancam, največji zdravstveni poseg v njeno telo je bila odstranitev mandljev. Za vse dobro v življenju je hvaležna – bogu.

Deli s prijatelji