SOLO

Sama čez Pacifik

Objavljeno 17. maj 2015 09.42 | Posodobljeno 16. maj 2015 20.22 | Piše: S. I.
Ključne besede: Sonya Baumstein

Američanka bo poskušala kot prva ženska solistično preveslati od Japonske do San Francisca.

Sonya Baumstein je pripravljena na podvig. Foto: Reuters

Sonya Baumstein je neke neprespane noči ležala na postelji in tiho jokala. Razmišljala je o prihajajočem podvigu: sama se bo odpravila preveslat Tihi ocean. »Za seboj bom pustila vse, ki jih imam rada, in to za resnično veliko časa,« je povedala novinarjem pred odhodom na 9600 kilometrov dolgo pot.

30-letnica iz Port Townsenda v ameriški zvezni državi Washington se je že večkrat udeležila vzdržljivostnih veslaških podvigov, a pot od Japonske do San Francisca, na katero se bo odpravila okoli 18. maja, bo njena največja pustolovščina. Poleg tega to ni uspelo še nobeni ženski: od 16 samostojnih poskusov prečkanja Pacifika s čolnom na vesla se je to posrečilo le Francozoma: Gerardu d'Abovillu leta 1991 in Emmanuelu Coindreju 2005.

Sonya se bo na pot podala v posebnem sedemmetrskem čolnu, v katerem bo imela 544 kilogramov suhe hrane, 180 energijskih napitkov in zalogo oljčnega olja, s katerimi bo poskušala obdržati čim več telesne teže. Vodo bo dobivala iz morja s pomočjo električnega razsoljevalca. Na dan bo porabila okoli 10.000 kalorij, zaradi česar se je pred potjo namenoma zredila za 18 kilogramov.

Čeprav bo s svojo ekipo povezana s satelitskim telefonom, njeno pot pa bodo spremljali s pomočjo GPS-naprave, spremljevalcev ne bo imela. Potovanje naj bi trajalo od štiri do šest mesecev, na dan pa naj bi veslala do 16 ur. »Sonya ni nora,« zatrjuje Andrew Cull, operativni direktor podviga. »Le močno voljo ima. In morda je malce trmasta.«

 

 

 

Deli s prijatelji