USMRTITEV

S streli bodo ubili kar 54 Nigerijcev

Objavljeno 20. december 2014 11.22 | Posodobljeno 20. december 2014 11.22 | Piše: E. B.

Možje so zavrnili sodelovanje v akciji proti skrajni skupini Boko Haram.

Obsodili so jih na smrt z ustrelitvijo.

ABUJA – Zavrnili so sodelovanje v akciji proti skrajnežem skupine Boko Haram, zato bodo plačali z življenjem: tako je odločilo vojaško sodišče v Nigeriji, ki bo 54 vojakov pokončalo s streli.

Strahopetnost, upor, neposlušnost in druge obtožbe so doletele skupino 59 (pet so jih nazadnje oprostili), ker se niso hoteli zoperstaviti nasilnežem: vojaki so se branili, češ da so sodelovanje v akciji zavrnili zaradi pomanjkanja orožja in druge ustrezne opreme, z razpoložljivimi sredstvi da se ne bi mogli postaviti po robu neustrašnim ekstremistom, toda sodišče jih je spoznalo za krive upora in jih obsodilo na smrt pred strelskim vodom. Vojaški vrh je sklenil obračunati s približno 100 možmi, ki jim očitajo tudi nasilje nad civilisti in požige ter rope njihovih domov, že septembra pa so na smrt obsodili 12 vojakov zaradi streljanja na častnike.

Kot je znano, želi Boko Haram vzpostaviti Islamsko državo na severovzhodu Nigerije, pripadniki skupine pa so samo letos pobili že več kot 4000 ljudi, še veliko več jih je v strahu zapustilo domove. Ekstremisti so v zadnjem času okrepili svoje delovanje tudi na območju, kjer sta Nigerija in Kamerun povezana z mostom, tako se je kamerunska vojska pred dnevi uspešno ubranila pred vdorom več sto pripadnikov skupine v bazo Amchide in jih ubila najmanj 116. 

Deli s prijatelji