USODA

S šlogarjem do prave fakultete

Objavljeno 08. september 2013 19.45 | Posodobljeno 08. september 2013 19.45 | Piše: S. I.

Veliko južnokorejskih staršev se za nasvet, na katero univerzo vpisati otroka, obrne na prerokovalce in vrače.

Skoraj vojaške priprave na sprejemne izpite. Foto: Reuters

Byun Mi-kyong je mirno sedela z rokami v naročju in pozorno poslušala vsako besedo lokalnega vrača, ki ji je razlagal, kakšne možnosti ima njena hči, da se vpiše na ustrezno univerzo. Ko gre za vpis na fakulteto, so Južni Korejci pripravljeni storiti marsikaj. Sprejemni izpiti za najbolj zaželene fakultete, ki naj bi srečnežem odprle pot do uspešne kariere, so zloglasno težki, neuspeh pa marsikoga požene v depresijo in celo v smrt.

Pod pritiskom so tudi starši, ki si želijo, da bi njihovi otroci imeli čim uspešnejše in lepo življenje, zaradi česar se mame in babice v času pred izpiti množično zatekajo v budistične templje ali druge svete hrame, nekatere pa gredo tudi po nasvet k prerokovalcem. Vrači imajo v južnokorejski družbi pomembno vlogo: starši so že doslej zahajali k njim, da bi dobili vpogled v prihodnost svojih otrok, zdaj pa jim pomagajo izbrati tudi najprimernejšo univerzo in smer na določeni fakulteti.

Gospa Byun je že poleti šla k vraču v Seongnam, mesto v bližini Seula, mu zaupala hčerino ime in datum rojstva, možakar v tradicionalni beli korejski noši pa se je posvetoval z duhovi, božanstvi in napotke iskal v debelih starodavnih bukvah. Nato ji je povedal, da se bo njena hči vpisala na sanjsko fakulteto, v igri so tiste, ki se začne na J, D ali K. In poglej, poglej – 19-letnica si resnično želi priti na univerzo Joongang, kjer bi se rada izšolala za medicinsko sestro.

Igra usode in sreče

Južnokorejski vrači in vračke znajo povedati, da si starši, ki so za preroške storitve pripravljeni odšteti od 50.000 do 100.000 vonov (od 35 do 70 evrov), njihove napotke resno vzamejo k srcu. »Če svetujem staršem, mojim nasvetom slepo sledijo,« je povedal Choi Kuing-hun, nekdanji profesor, ki se zdaj ukvarja s prerokovanjem in tradicionalnimi obredi. Nasveti vračev temeljijo na usodi, ki jo določajo štirje stebri človeškega življenja: leto, mesec, dan in ura rojstva.

In pri boju za vstop na želeno univerzo so Južni Korejci pripravljeni seči po marsičem

Nekateri maturanti se udeležijo celo posebnih intenzivnih priprav na sprejemne izpite, ki spominjajo na vojaško usposabljanje. In pritiski so res veliki. Po uradnih raziskavah ima skoraj 40 odstotkov bodočih študentov samomorilske misli. Vrač Song Byung-chang je v zadnjih 19 letih svetoval že skoraj 16.000 ljudem. »Starši se obrnejo na vrača,« je razložil novinarjem britanske tiskovne agencije Reuters, »ker je sreča pomemben dejavnik v zapletenem procesu vpisovanja in izbiranja študentov na fakultete. In jaz jim pomagam zmanjšati tveganje. Če bom prihodnji teden šel na neki dogodek na prostem, bom verjetno preveril vremensko napoved. Zelo podobno je pri napovedovanju prihodnosti.«

Deli s prijatelji