AKCIJA

S podpisi nad vlado, da zniža DDV na hrano

Objavljeno 01. september 2012 16.20 | Posodobljeno 01. september 2012 16.20 | Piše: T. L., STA

Vse države članice imajo nižjo stopnjo DDV na hrano kot Hrvaška, z znižanjem davka pa bi državljanom zagotovili cenejšo hrano in spodbudili potrošnjo domačih izdelkov.

ZAGREB – Hrvaška kmečka stranka je danes v več mestih po državi začela zbirati podpise ob zahtevi za znižanje davka na dodano vrednost (DDV) na prehrambne izdelke. Vse države članice imajo nižjo stopnjo DDV na hrano kot Hrvaška, z znižanjem davka pa bi državljanom zagotovili cenejšo hrano in spodbudili potrošnjo domačih izdelkov, pravijo.

Hrvaška je z letošnjim marcem zvišala splošno stopnjo DDV s 23 odstotkov na 25. To je druga najvišja stopnja DDV v Evropi, znižana desetodstotna obdavčitev pa velja le za jedilna olja in maščobe, hrano za dojenčke in storitve oskrbe z vodo.

Trdijo, da ne gre za politično akcijo

Z zbiranjem podpisov za znižanje DDV na prehrambne izdelke na deset odstotkov želijo »vlado prisiliti«, naj razmisli o tem – kot je pred dnevi dejal dejal predsednik Hrvaške kmečke stranke Branko Hrg –, da se ne bi zgodilo, da bi bili Hrvati lačni. Zbiranje podpisov je napovedal v 230 krajih na Hrvaškem, trajalo pa bo 15 dni.

Ob tem je zatrdil, da akcija ni politične narave, temveč je njen namen pomagati državljanom in domačemu kmetijstvu, ki bi poleg turizma moralo biti strateško pomembna panoga, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Po tem predlogu naj bi nižja stopnja DDV s 1. januarjem 2013 poleg na živilske proizvode veljala tudi v turizmu.

»Ni dobro, da smo država, v kateri so zastale tako investicije kot tudi potrošnja,« je dejal Hrg in opozoril, da se vse več Hrvatov zaradi rasti cen hrane vnovič podaja po nakupih v sosednje države.

V EU, katere članica namerava postati tudi Hrvaška, se stopnja DDV na prehrambne izdelke giblje med sedmimi in devetimi odstotki. V Sloveniji, kjer znaša splošna stopnja DDV 20 odstotkov, se na živila obračunava davek v višini 8,5 odstotka, v Nemčiji sedem odstotkov, v Avstriji pa devet odstotkov.

 


 

Deli s prijatelji