PARADA PONOSA

S kamenjem in solzivcem nad ponosne homoseksualce

Objavljeno 11. junij 2011 16.45 | Posodobljeno 11. junij 2011 17.33 | Piše: A. L.

Policisti niso zagotovili varnosti – splitska parada prekinjena

Prva parada ponosa v Splitu
SPLIT – Danes v Splitu poteka prva parada ponosa. Zbralo se je okoli 150 gejev in lezbijk, ki jih varuje okoli 400 policistov. Okoli 14.40 so prispeli do splitske rive, kjer jih je pričakala več tisočglava množica, med katerimi so tudi številni nasprotniki parade. Med sodelujočimi in nasprotniki parade je vrsta policistov.

Policisti so množici sodelujočih na paradi utrli pot po rivi, toda proti njim je letelo marsikaj, od kozarcev do rož in zemlje, med drugim tudi bakla. Udeleženci so vzklikali: »It‘s OK to be gay«, vendar se gledalci zunaj policijskega obroča s tem niso strinjali. Nanje so začeli metati še kamenje, menda pa tudi solzivec.

V kadru kamere se je nekaj pred 15.00 pojavila ženska, ki je v rokah držala kamenje, za Dnevnik.hr pa povedala: »Policiji ni uspelo zagotoviti varnosti, zato je parada prekinjena.«

Jutarnji.hr poroča, da so nasprotniki parade mnoge s kamenjem zadeli v glavo, številni krvavijo, med poškodovanimi pa je tudi njihov snemalec. Nemirno območje preletava helikopter.
Deli s prijatelji