BIKOBORBE

S hčerkico proti biku

Objavljeno 27. januar 2016 21.08 | Posodobljeno 23. februar 2016 10.26 | Piše: E. B.
Ključne besede: bik bikoborba

Španske bikoborbe spet na udaru, matador v areno nesel petmesečno Carmen.

SEVILlA  – Ko je Steve Irwin, legendarni lovec na krokodile, s komaj enomesečnim sinom v naročju hranil štirimetrskega plazilca, je svet skočil na noge in kritiziral njegovo skrajno nevarno in bolestno potezo. Podobnega vala napadov se zdaj poskuša otresti Andaluzijec Francisco Rivera Ordóñez, ki se je v areno, v spopad z bikom, podal s petmesečno hčerko.

Da je namerno ogrozil življenje lastnega otroka, da bi mu socialne službe morale odvzeti skrbništvo, da hčer Carmen uči okrutnosti do živali in še in še: po drugi strani pa strastni zagovorniki bikoborb, ki poudarjajo tradicijo, družinske vrednote in španski ponos, skratka vse, kar si želita poteptati in odpraviti novodobna družba in politika. Odzvali so se številni matadorji in očetje ter na svojih profilih na družabnih omrežjih objavili prav tako strahotne fotografije svojih otrok v neposredni bližini podivjanega bika. Kot se brani Rivera Ordóñez, je sam predstavnik že pete generacije svoje družine v nevarnih arenah, bika je pobliže spoznala že njegova starejša hči Cayetana, poleg tega gre za doživetje, ki izkazuje vse spoštovanje do živali in španske zgodovine. Čeprav je bik na roge usodno nasadil že njegovega očeta Francisca Rivero Péreza, ko je bil star komaj 36 let, pa tudi sam je začutil ostrino in silo bika, ki mu je roge lani zaril v trebušno votlino, da so ga po večurni operaciji komajda rešili.

Nedavne fotografije bodo tako nedvomno prilile olja na ogenj že zelo vroče javne razprave o morebitni prepovedi bikoborb: kar 430.000 ljudi je podpisalo peticijo za odpravo okrutne tradicije – potem ko je konservativna vlada naznanila dveletno šolanje bodočih matadorjev v javnem izobraževalnem sistemu. 

Deli s prijatelji