EU

S finančnim davkom do 10 milijard letno?

Objavljeno 23. oktober 2012 16.49 | Posodobljeno 23. oktober 2012 16.49 | Piše: T. L., STA

Za uvedbo evropskega davka so se doslej uradno izrekle Francija, Nemčija, Belgija, Portugalska, Avstrija, Slovenija, Grčija, Italija, Španija, Estonija in Slovaška.

PARIZ – Uvedba davka na finančne transakcije v 11 članicah EU, med katerimi naj bi bila tudi Slovenija, bi po ocenah francoskega ministra za evropske zadeve Bernarda Cazeneuva letno najverjetneje prinesla preko 10 milijard evrov. Evropska komisija naj bi zakonodajni predlog za okrepljeno sodelovanje med enajsterico članic povezave predstavila v kratkem.

Cazeneuve je spomnil, da je k projektu uvedba davka na finančne transakcije pristopilo 11 članic unije. Za uvedbo evropskega davka so se doslej uradno izrekle Francija, Nemčija, Belgija, Portugalska, Avstrija, Slovenija, Grčija, Italija, Španija, Estonija in Slovaška. Francoski minister za evropske zadeve ocenjuje, da bi letni izkupiček od uvedba davka v enajsterici najverjetneje presegel 10 milijard evrov.

Predlog predstavljen sredi novembra

Komisija naj bi predlog okrepljenega sodelovanja za uvedbo davka na finančne transakcije članicam EU predstavila 13. novembra na naslednjem zasedanju finančnih ministrov EU, dogovor pa želi do konca leta.

Po prvem predlogu Evropske komisije, ki je predvideval uvedbo davka v celotni EU, bi bilo trgovanje z delnicami in obveznicami obdavčeno po stopnji 0,1 odstotka, z izvedenimi finančnimi proizvodi pa po stopnji 0,01 odstotka.

Na ravni celotne povezave naj bi davek prinesel bistveno več, okoli 55 milijard evrov. Velik del finančnih transakcij namreč odpade na londonsko finančno središče City.

Potrebno je soglasje vseh članic

Za uvedbo davka v celotni uniji je potrebno soglasje vseh članic EU, ki pa ga ni mogoče doseči. Najodločnejši nasprotnici sta Velika Britanija in Švedska, članici brez evra, ki trdita, da bo tak davek pregnal investitorje, če ne bo uveden globalno. Ta cilj je sicer za zdaj neizvedljiv, saj mu v ZDA nasprotujejo.

Zato sta Nemčija in Francija konec septembra pozvali k uvedbi tega davka. To je mogoče v okviru mehanizma okrepljenega sodelovanja, ki ga predvideva pogodba EU v primeru, ko odločitve o neki pomembni temi, ki se sicer sprejema s soglasjem, nikakor ni mogoče doseči, skupina držav pa vseeno želi tesnejše sodelovanje na tem področju.

Prvi korak za zagon tega mehanizma je, da se z okrepljenim sodelovanjem strinja najmanj devet članic EU.
 

Deli s prijatelji