KANDIDATURA

S čela Ferrarija na čelo italijanske vlade

Objavljeno 10. december 2012 15.06 | Posodobljeno 10. december 2012 15.06 | Piše: S. J., STA

Predsednik avtomobilskega proizvajalca Ferrari Luca Cordero di Montezemolo razmišlja o premierskem stolčku.

Luca Cordero di Montezemolo razmišlja o kandidaturi.

RIM – Po nepričakovani napovedi italijanskega premierja Maria Montija o odstopu s položaja je predsednik avtomobilskega proizvajalca Ferrari Luca Cordero di Montezemolo sporočil, da razmišlja o kandidaturi na prihodnjih parlamentarnih volitvah. Po svojih besedah bi tako nastopil proti nekdanjemu premierju Silviu Berlusconiju.

Berlusconi tudi uradni kandidat

Berlusconi je konec tedna namreč uradno oznanil svojo kandidaturo za premierski stolček. Montezemolo je zato dejal, da bi spričo novih političnih scenarijev lahko kandidiral. Montezemolo se želi z novoustanovljenim političnim gibanjem zavzeti za drugo Montijevo vlado. Nekdanji evropski komisar, ki je položaj italijanskega premierja prevzel lani, bi po besedah Montezemola lahko Italijo in Evropo vodil bolje kot kdor koli drug.

Za reforme

Novoustanovljeno centralistično gibanje 65-letnega predsednika Ferrarija se med drugim zavzema za reforme v Italiji. Montezemolovi stranki bi se lahko morebiti priključili italijanski sindikalist Raffaele Bonanni, šef drugega največjega sindikalnega združenja v državi CISL, prav tako pa deželni glavar Trentinsko - Zgornje Poadižje Lorenzo Dellai in predsednik katoliškega združenja ACLI Andrea Olivero.

Skrb vzbujajoča prihodnost Italije

Monti sicer še ni jasno povedal, ali bo kandidiral za premierja prihodnje vlade ali ne. Dejal je, da se o svoji morebitni politični karieri še ni odločil, da pa je zelo zaskrbljen nad trenutnimi razmerami in nad prihodnostjo Italije. Pri tem je še zatrdil, da ni imel druge izbire kot napovedati odstop in da se o tem ni posvetoval z nobeno politično opcijo, temveč se je odločil samostojno.

Deli s prijatelji