DOGOVOR

S 1. januarjem nič več lex Perkovića

Objavljeno 25. september 2013 15.45 | Posodobljeno 25. september 2013 15.45 | Piše: STA, T. L.

Hrvaška in Evropska komisija sta se dogovorili o spremembi spornega zakona, ki omejuje uporabo evropskega pripornega naloga, imenovanega lex Perković.

Viviane Reding.

BRUSELJ – Hrvaška in Evropska komisija sta dosegli dogovor o spremembi spornega zakona, ki omejuje uporabo evropskega pripornega naloga, imenovanega lex Perković. Hrvaška bo takoj ukrepala za naglo in brezpogojno odpravo kršitve evropske zakonodaje, je danes v Bruslju obljubil hrvaški pravosodni minister Orsat Miljenić.

Sprememba bo začela veljati čim prej, najpozneje 1. januarja prihodnje leto, uveljavitev in uporaba spremenjenega zakona »ne bosta omejeni z nobenim drugim pogojem«, je zatrdil Miljenić po srečanju z evropsko komisarko za pravosodje Viviane Reding.

Komisija še ne bo ustavila postopka proti Hrvaški

Redingova je pozdravila »korake Hrvaške za zagotovitev tega, da bodo kriminalce privedli pred sodišče«, ter poudarila, da zdaj pričakuje, da bo politična izjava naglo, učinkovito in brezpogojno prevedena v dejanja, torej v zakon.

Komisarka je tudi pojasnila, da komisija za zdaj ne bo ustavila postopka proti Hrvaški. Posvetovanja s članicami se iztečejo 5. oktobra, takrat bo preverila ukrepanje Hrvaške in presodila, ali spoštuje svoje zaveze, je pojasnila Redingova.
 

Deli s prijatelji