SLIKOVITA VASICA

Rustikalna idila na prodaj

Objavljeno 26. avgust 2014 13.51 | Posodobljeno 26. avgust 2014 13.51 | Piše: S. I.

V sicilijanskem hribovskem mestu Gangi lahko tujci kupijo stare hiške tudi za en sam evro, če jih, seveda, obnovijo.

Hribovsko mesto Gangi želi s poceni nepremičninami privabiti nove meščane in turiste.

Ponudba, ki je ne moreš zavrniti: rustikalna domovanja v slikoviti vasici na vrhu hriba, kjer so nekoč živeli sicilijanski kmetje s svojimi osli, so zdaj na prodaj za en sam evro. Hišice v mestecu Gangi v hribovju Madonie na severu tega sredozemskega otoka so se izpraznile med množičnim izseljevanjem s Sicilije v 20. letih prejšnjega stoletja, krasijo pa jih keramične ploščice iz 18. stoletja, kmečke peči na drva in spektakularen razgled na okolico.

Od enega evra do 
15.000 evrov

Mestna oblast se je odločila prodati okoli dvajset hišic po en sam evro, še 300 pa jih ponuja za ceno do največ 15 tisočakov, da bi ustavila desetletja izseljevanja in okrepila lokalno gospodarstvo. Med potencialnimi kupci iz ZDA, Britanije, Švedske in Dubaja je tudi avstralski režiser Dominic Allen, ki si je ogledoval ozko troetažno hiško, kamor bi lahko hodil na počitnice s prijatelji ali bi jo oddajal turistom. »V Avstraliji za ta denar ne dobiš niti parkirnega prostora. Če ti je všeč italijanski način življenja in imaš malce pustolovske žilice, je nakup prava odločitev,« je dejal.

Kupci hiš v Gangiju morajo na račun mestnega sveta nakazati 5000 evrov garancije, s katero se zavežejo, da jih bodo obnovili v treh letih. Cena osnovne obnove (če ni treba zamenjati strehe) naj bi se gibala okrog 20.000 evrov, seveda pa se lahko stroški še povišajo.

Množično izseljevanje

V senci srednjeveškega stolpa v mestnem središču se je pred vročim opoldanskim soncem skrival 83-letni Cataldo Piazza, zadovoljen, da je ponudba, ki je ne moreš zavrniti, v mestece privabila domače in tuje turiste. »Včasih si šel zvečer na sprehod in nisi srečal prav nikogar. Žalostno je bilo,« je povedal.

Množično izseljevanje s Sicilije se je začelo na začetku 20. stoletja in se nadaljevalo tudi po drugi svetovni vojni. Revščina, brezzakonje in bolezni so iz Gangija pregnali kar 9000 ljudi, ki so se odpravili s trebuhom za kruhom v Argentino ali ZDA. Leta 1926 je sloviti lovec na mafijce Cesare Mori s svojimi možmi obkolil Gangi, da bi iz njega pregnal zloglasno tolpo Andaloro-Ferrarello. Njegova odločna operacija je prestrašila druge mafijske šefe, da so se tudi sami začeli izseljevati v tujino. Domačini, ki so ostali v mestecu, so se trudili preživeti in se vozili na delo v Palermo.

Na razpotju

Župan Giuseppe Ferrarello pravi, da mestece sicer ne leži ob morju, ima pa svež hribovski zrak, dobro hrano in prijazne ljudi. Letos je bil Gangi razglašen za najlepše zgodovinsko mestece v vsej Italiji. Ferrarello priznava, da bi znali tuji kupci s seboj prinesti tudi kakšno neželeno spremembo, kot so, denimo, trgovine s spominki, a pravi, da domačini razumejo, da bi prihod novih meščanov in turistov lahko pomenil ekonomsko prelomnico za Gangi.

»Za nas je pomembno, da ustavimo izseljevanje mladih. Dokazali bomo, da je mogoče tudi sredi Sicilije v času recesije razvijati turizem. Upam, da bomo postali zgled celotnemu otoku,« je sklenil župan Ferrarello.

Deli s prijatelji