PROGRES

Rusko vesoljsko plovilo po težavah pada proti Zemlji

Objavljeno 30. april 2015 16.42 | Posodobljeno 30. april 2015 16.42 | Piše: STA, A. L.

Rusija je pred tem izgubila stik s plovilom tipa progres.

MOSKVA – Rusko plovilo brez posadke, ki je bilo z zalogami na poti proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS), po težavah nenadzorovano pada proti Zemlji, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na vire v ruski vesoljski agenciji. Rusija je pred tem izgubila stik s plovilom tipa progres.

»Začelo se je spuščati. Ne more nikamor drugam,« je za AFP povedal neimenovan predstavnik pred uradno izjavo ruske vesoljske agencije, ki jo pričakujejo še danes. »Jasno je, da se odvijajo neobvladljive stvari,« je še dodal vir.

Že pred tem je ruska tiskovna agencija Interfax poročala, da se plovilo že spušča, njegovi ostanki pa bi lahko na Zemljo padli med 7. in 11. majem.

Napaka

Progres so iz ruskega izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu v torek uspešno izstrelili, a je plovilo na koncu zaradi napake doseglo napačno orbito. ISS naj bi plovilo doseglo še isti dan, vendar so kasneje nadzorniki sporočili, da se bo s postajo združilo v četrtek. A nato so z njim izgubili stik, nezmožnost upravljanja s plovilom pa naj bi bila posledica napake v antenah plovila.

Zaradi verjetnega strmoglavljenja plovila šest astronavtov na krovu ISS ne bo lačnih, saj ima postaja dovolj zalog. Progres je bil sicer na poti s potrebno opremo, vodo, hrano in obleko pa tudi več kot tono goriva.

 

Deli s prijatelji