PIVOVARSKA REVOLUCIJA

Rusko 
slovo od vodke?

Objavljeno 11. april 2016 23.57 | Posodobljeno 11. april 2016 23.57 | Piše: S. I.

Potem ko je pivovarska revolucija zajela Severno Ameriko in zahodno Evropo, je zdaj začela osvajati tudi Rusijo.

MOSKVA – Gostje moskovskega bara Garden odstopajo od stereotipne predstave tipičnega ruskega pivca: namesto vodke v dvodecilitrskih kozarcih umirjeno srkajo temne stoute in svetle aleje iz domovine in tujine. Garden je le eden od novih barov in pubov v Moskvi, ki strežejo domače kraft pivo – pivo iz mikropivovarn, ki varijo majhne količine, se pa zato posvečajo kakovosti in manj znanim vrstam piva. Potem ko je pivovarska revolucija zajela Severno Ameriko in zahodno Evropo, je zdaj začela osvajati tudi Rusijo.

Manj, a boljše

»Dovolj nam je stereotipa, da smo Rusi narod alkoholikov,« pravi Pavel, ki se po službi rad ustavi na kozarcu hmeljevega napitka v Gardnu. »Stari ljudje še vedno pijejo vodko, mladi pa imamo raje kakovostno pivo.« Na splošno se uživanje alkohola v Rusiji zadnja leta zmanjšuje: po uradnih podatkih je povprečen Rus lani popil 11,5 litra čistega alkohola na leto, kar je dva litra manj kot leto prej.

Zmanjšala se je tudi poraba piva, kar pa je prizadelo velike pivovarne, medtem ko so mikropivovarne zacvetele, saj so mlajši Rusi začeli ceniti pivo, ki odstopa od povprečnega zvarka multinacionalk. »V Moskvi se skoraj vsak dan odpre bar, ki toči kraft pivo,« pravi Natalija Petrova, urednica ruske revije RealBrew, ki je posvečena umetnosti varjenja kakovostnega piva. »V Rusiji je že zdaj približno tisoč mikropivovarn,« dodaja Natalija.

Jan Stopičev je Garden odprl septembra lani, zdaj pa na mesec stoči okoli 4000 litrov kraft piva iz več kot 60 domačih kraft pivovarn. »Gre za mikropivovarne, za mlade Ruse, ki so se prek spleta naučili variti dobro pivo,« pojasnjuje Stopičev, medtem ko v kozarec naliva ležaka kraft pivovarne Jaws iz Jekaterinburga.

V sivi coni

Green Street Brewery v nekdanji industrijski coni na obrobju Moskve je ena od pivovarn, ki dajejo zagon pivski revoluciji v Rusiji. Maksim Boroda s prijatelji na mesec zvari 800 litrov piva, pri čemer pivovarno uradno najame le enkrat na mesec, da se izogne administrativnim oviram.

Eden od razlogov za uspeh kraft pivovarn je tudi ta, da proizvodnja in prodaja piva izkoriščata pravno luknjo – pubom, ki strežejo izključno pivo, ni treba pridobiti dovoljenja za točenje alkohola. »Smo v sivi coni – kar počnemo, ni niti zakonito niti nezakonito,« pravi Boroda.

Ruska vlada je kraft pivovarnam za zdaj pustila precej proste roke, marsikdo pa se boji, da bi lahko že majhna sprememba zakonodaje uničila male pivovarje. Težava je tudi to, da marsikatera pivovarna na nalepko napiše besedico kraft, čeprav nima nobene zveze s tem pojmom, kar bi lahko dolgoročno škodilo pravim kraft pivovarjem.

A voditelji pivovarske revolucije v Rusiji so optimisti. »Kmalu bomo spremenili podobo svoje domovine. Celo ljubitelji vodke se nam ne bodo mogli upreti,« sklene Maksim Boroda. 

Deli s prijatelji