VROČE

Ruski oklepniki že na ulicah Sevastopolja

Objavljeno 26. februar 2014 10.25 | Posodobljeno 26. februar 2014 10.55 | Piše: A. L.

V omenjenem mestu naj bi se skrival tudi pregnani predsednik Viktor Janukovič.

SEVASTOPOLJ – Pred ruskim vojnim oporiščem je bilo opaziti dve oklepni vozili, v samem središču črnomorskega mesta pa se je zbralo kakšnih 500 proruskih demonstrantov, poroča AFP.

Demonstranti so vzklikali »Čalij» in »Rusija« ter zahtevali nujni sklic sestanka mestne skupščine, da bi dosegli dodatno podporo proruskemu podjetniku Alekseju Čaliju, ki je bil le dan pred tem imenovan za novega župana.

Načelnik krimske policije Aleksandr Gončarov je že napovedal, da ne bo izvrševal »kriminalnih ukazov« iz Kijeva.

Svetovalec ministra za notranje zadeve Viktor Neganov, ki ima svojo pisarno v Sevastopolju, obsoja dogajanje v mestu, dejanja pa je imenoval »državni udar«. Spomnimo, v omenjenem mestu naj bi se skrival tudi pregnani ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, ki uživa rusko podporo, a so ga v Kijevu obtožili množičnih ubojev.


Ukrajinski začasni notranji minister Arsen Avakov je razpustil posebno protiizgredniško enoto policije, imenovano Berkut, ki so jo protestniki okrivili za večino smrtnih žrtev v nasilju pretekli teden. V spopadih med policijo in protestniki je bilo ubitih več deset ljudi.

»Berkuta ni več,« je na svojem facebook profilu zapisal Avakov. Kot je pojasnil, je podpisal odlok o razpustitvi posebne enote policije, ki nosi torkov datum, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Enota je za številne protestnike postala sinonim za policijsko nasilje v zadnjih tednih protestov, na katerih so tisoči zahtevali odhod predsednika Viktorja Janukoviča. Pretekli teden je bilo v spopadih med policisti in protestniki ubitih najmanj 82 ljudi, več sto je bilo ranjenih.

Nasilju je pretekli petek sledil dogovor med Janukovičem in opozicijo, nato pa je parlament v soboto odstavil predsednika in odredil izpustitev nekdanjega premierke Julije Timošenko. V državi trenutno potekajo prizadevanja za sestavo novo vlade, ki naj bi jo dobili do četrtka. (STA)

 

Deli s prijatelji