POSREDOVANJE V SIRIJI

Ruski general: Džihadisti v paniki bežijo v Evropo

Objavljeno 04. oktober 2015 11.47 | Posodobljeno 04. oktober 2015 11.46 | Piše: Mo. S.

Moskva je medtem najavila še močnejše napade in pripravljenost na sodelovanje z vsemi vpletenimi državami.

Vsakdanji prizor v Siriji.

MOSKVA, DAMASK – Ruski napadi na cilje v Siriji se nadaljujejo, Rusi pa so medtem sporočili, da njihove zračne akcije v Siriji »sejejo paniko« med pripadniki Islamske države (IS).

Ne le to: trdijo, da več kot 600 njihovih pripadnikov zaradi ruske ofenzive zdaj zapušča svoje položaje in beži v smeri Evrope. General Andrej Kartapolov je povedal, da so znatno oslabili vojaško moč skrajnežev, zato sta se mednje naselila panika in dezerterstvo, poroča Jutarnji list. Po njegovih besedah zdaj na stotine borcev IS poskuša vstopiti v Evropo.

Moskva je medtem najavila še močnejše napade in pripravljenost na sodelovanje z vsemi vpletenimi državami. »Napadov ne bomo le nadaljevali, celo okrepili jih bomo,« je po poročanju ruske tiskovne agencije RIA dodal Kartapolov. Tamkajšnje zračne sile naj bi v Siriji uničile več kot 50 objektov IS, njihovi cilji pa so zlasti poveljniški centri, skladišča orožja in obrati za proizvodnjo orožja.

Zahod je proti: Putin ustvarja le še večjo katastrofo

Medtem pa ZDA, ki sicer vodijo mednarodno koalicijo v boju proti IS, ruske akcije ostro kritizirajo. Tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je svojega ruskega kolega Vladimirja Putina pozval, naj premisli o svoji strategiji v Siriji. Rusi namreč bombardirajo tudi druge ekstremistične skupine, ne le IS, kar je komentiral tudi ameriški predsednik Barack Obama, češ da Putin ne loči med IS in sirsko opozicijo. »Menijo le, da so vsi teroristi,« je bil oster. Tudi britanski premier David Cameron meni, da Putin s svojo pomočjo sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu ustvarja le še večjo katastrofo.

Deli s prijatelji