ŠKANDAL

Ruska oblast politikom preprečile prihod na pogreb Borisa Nemcova

Objavljeno 03. marec 2015 17.18 | Posodobljeno 03. marec 2015 17.22 | Piše: P. Pa.

Nekaterim politikom naj bi bil preprečen prihod v Rusijo, med njimi sta tudi Poljak in Latvijka.

MOSKVA – V Moskvi potekata pogrebna slovesnost in slovo od voditelja opozicijske stranke Borisa Nemcova. A tudi ob pogrebu je ruska oblast, ki jo vodi Vladimir Putin, poskrbelea za afere, saj na pogreb niso prišli vsi politiki iz tujine, kot je bilo sprva predvideno.

Pogreba Nemcova so se udeležili nekateri veleposlaniki tujih držav v Rusiji, med njimi tudi šef litovske diplomacije Linas Linkevičius, župan Rige Nils Ušakovsi in poljski minister za zunanje zadeve Konrad Pawlinka. Prišel je tudi bivši britanski predsednik vlade John Major, nekaterim pa so ruske oblasti preprečile prihod na pogreb.

To sta potrdila tudi bivša latvijska ministrica za zunanje zadeve Sandra Kalniete, ki je danes zastopnica Evropskega parlamenta, in Bogdan Borusewicz, predsednik poljskega senata, ki je dejal, da so ruske oblasti zavrnile njegovo prošnjo za vizum.

Pogreba se prav tako ni mogel udeležiti voditelj ruske opozicije Aleksej Navaljni, ki je v 15-dnevnem priporu zaradi deljenja letakov, ki pozivajo k protestom. BBC poroča, da mu niso odobrili začasne izpustitve.

Deli s prijatelji