GOSPODARSTVO

Rusija ukrep prepovedi uvoza hrane razširila na nekatere države zunaj EU

Objavljeno 13. avgust 2015 18.35 | Posodobljeno 13. avgust 2015 18.35 | Piše: STA, E. C.

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je zaradi podpore sankcijam danes odredil prepoved uvoza hrane iz Albanije, Islandije, Črne gore in Liechtensteina. Rusi razmišljajo tudi o prepovedi uvoza iz Ukrajine.

Z uživanjem zdrave prehrane postane organizem odpornejši proti boleznim.

MOSKVA – Rusija bo po napovedih uvedla embargo na uvoz hrane iz Ukrajine, če ta z Rusijo ne bo dosegla kompromisa o svojem prostotrgovinskem sporazumu z EU, je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Dmitrij Medvedjev.

Pred letom dni je Rusija že uvedla embargo na uvoz hrane iz EU, ZDA, Norveške, Avstralije in Kanade zaradi sankcij. Z embargom so med drugim prepovedali uvoz rib, mesa, mlečnih izdelkov, sadja in zelenjave.

V Rusiji so danes začeli uničevati več sto ton hrane iz evropskih držav, ki je zaradi embarga ne bi smeli uvoziti v državo. Ukrep, ki ga je podpisal predsednik Vladimir Putin, je že sprožil vrsto ogorčenih odzivov ter pozivov, naj se zaseženo hrano razdeli med socialno najbolj ogrožene.

Nekateri evropski uvozniki so namreč embargo poskušali prelisičiti s tem, da so proizvode napačno označevali, kot da prihajajo iz nekdanjih držav Sovjetske zveze.

Deli s prijatelji