SANKCIJE

Rusija opolnoči ustavila dobavo električne energije Finski

Primanjkljaj je nadomestila z uvozom iz Švedske.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen, Delo

»Rusija je ponoči ustavila dobavo električne energije Finski, potem ko je ruski državni energetski holding Inter RAO v petek napovedal, da ji bo prekinil dobavo zaradi zaostalih plačil,« je danes za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik finskega operaterja električnega omrežja Fingrid. »Trenutno je na ničli, kar se je začelo opolnoči, kot je bilo napovedano,« je dejal vodja operativnega načrtovanja pri družbi Fingrid Timo Kaukonen.

Družba RAO Nordic je v petek sporočila da bo zaradi težav pri prejemanju plačil za elektriko, ki jo Finska uvaža iz Rusije, danes ustavila dobavo. Družba je navedla, da od 6. maja ni prejela plačila za električno energijo, vendar ni pojasnila, ali je to povezano z evropskimi sankcijami proti Rusiji. Finska, ki iz Rusije izvozi približno 10 odstotkov električne energije, je primanjkljaj že nadomestila z uvozom iz Švedske.

Do ustavitve dobave elektrike iz Rusije prihaja po tistem, ko sta finski predsednik Sauli Niinistö in premierka Sanna Marin v četrtek podprla članstvo Finske v zvezi Nato ter se v skupni izjavi zavzela, da mora Finska čim prej zaprositi za članstvo. Uradno odločitev o tem naj bi Finska objavila v nedeljo.

Finska ima z Rusijo 1300 kilometrov dolgo mejo, njeno politično in javno mnenje pa se je spremenilo v prid članstva, potem ko je Rusija 24. februarja sprožila invazijo v Ukrajini.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije