POKOL

Rusija dala veto na resolucijo o genocidu v Srebrenici

Objavljeno 08. julij 2015 20.52 | Posodobljeno 08. julij 2015 20.52 | Piše: STA, Ma. F.

Ruski veto je posledica nasprotovanja Srbije, ki odločno zavrača, da se zločin v Srebrenici opredeli kot genocid.

NEW YORK – Varnostni svet Združenih narodov danes ni sprejel britanskega predloga resolucije, s katero bi ob 20. obletnici pokola več kot 8000 Bošnjakov v Srebrenici julija 1995 obsodili ta genocid. Veto na resolucijo je dala Rusija, štiri članice pa so se glasovanja vzdržale.

Ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin, ki je vložil veto, je dejal, da resolucija v obliki, kot je bila predlagana, ni sprejemljiva.

Ruski veto je posledica nasprotovanja Srbije, ki odločno zavrača, da se zločin v Srebrenici opredeli kot genocid. Predlog resolucije je dobil podporo 10 članic varnostnega sveta, proti je bila le Rusija, štiri države pa so se vzdržale – stalna članica Kitajska ter nestalne članice Angola, Nigerija in Venezuela.

O resoluciji bi morali glasovati že v torek zjutraj, vendar pa je Rusija na prošnjo Srbije zahtevala, da se iz nje umakne beseda genocid. Beograd je trdil, da ne želijo biti edini narod, ki jih resolucija varnostnega sveta opredeljuje kot genocidnega.

»To je pravno dejstvo in ne politična ocena«

Čeprav besedilo predloga resolucije Srbov ni izrecno omenjalo, pa je tragične dogodke v Srebrenici opredelilo kot genocid in priznanje genocida pogoj za pomiritev. Predlog je prav tako obsodil zanikanje tega genocida kot oviro na poti do pomiritve.

Rusija je nasprotno trdila, da je prav takšna opredelitev zločina ovira za pomiritev. »To ni konstruktiven predlog, ampak je politično motiviran, saj vnaša delitve in nepošteno izpostavlja Srbe kot krivce za vojne zločine. To Balkanu ne bo pomagalo, ampak bo regijo obsodilo na napetosti,« je dejal Čurkin pred glasovanjem. Še prej pa je kolege in kolegice zaprosil za minuto molka v spomin na žrtve v Srebrenici.

Ameriška veleposlanica Samantha Power je ruski veto obsodila in izrazila začudenje nad potezo. Srbske voditelje je izenačila s tistimi, ki zanikajo holokavst in spregovorila o lastnih izkušnjah iz BiH, kjer je bila v času vojne novinarka.

Namestnik britanskega veleposlanika Peter Wilson je Rusijo obtožil, da se je postavila na stran tistih, ki niso pripravljeni sprejeti dejstev. »V Srebrenici se je zgodil genocid. To je pravno dejstvo in ne politična ocena. Pri tem ne more biti kompromisa,« je bil oster.

Dodal je, da ruski veto blati spomin na vse, ki so umrli v genocidu v Srebrenici, in da bo morala Rusija svoje obnašanje upravičiti pred družinami pobitih v tem najhujšem grozodejstvu na evropskih tleh po drugi svetovni vojni.

Deli s prijatelji