NAPADI SE NADALJUJEJO

Rusi končno priznali, zakaj napadajo Sirijo

Objavljeno 18. oktober 2015 19.24 | Posodobljeno 18. oktober 2015 19.24 | Piše: STA, S. U.

Moskve ne zanima, kdo bo Sirijo vodil v prihodnosti, dokler to ne bo skrajna skupina Islamska država (IS).

MOSKVA – Ruski premier Dmitrij Medvedjev je danes zatrdil, da Moskva v Siriji brani svoje nacionalne interese, ne sirskega predsednika Bašarja al Asada. Dodal je, da Moskve ne zanima, kdo bo Sirijo vodil v prihodnosti, dokler to ne bo skrajna skupina Islamska država (IS).

»Seveda se ne borimo za določene voditelje, ampak branimo naše nacionalne interese. Imamo pa tudi prošnjo legitimnih oblasti. To je podlaga, na kateri delujemo,« je dejal v pogovoru za rusko državno televizijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pojasnil je, da se Rusija brani pred grožnjo prihoda Islamske države. »Če jih ne bomo uničili tam, bodo prišli v Rusijo,« je ob tem spomnil na besede ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Dodal je, da Moskve ne zanima, kdo bo Sirijo vodil v prihodnosti, dokler to ne bo Islamska država. Morajo biti civilizirane, legitimne oblasti, je dodal ter ponovil, da morajo Sirci odločiti, kdo bo njihov voditelj.

Ocenil je še, da ameriške operacije v Siriji nimajo skoraj nikakršnega vpliva na IS in da je šele rusko posredovanje spremenilo situacijo.

Napadi se nadaljujejo

Moskva je v petek sporočila, da so ruska letala od začetka letalskih napadov 30. septembra v Siriji, ki so jih začela izvajati na prošnjo Damaska, zadela več kot 380 ciljev Islamske države, izvedla pa več kot 600 napadov. Z napadi nadaljujejo tudi danes in sicer nudijo podporo sirskim režimskim silam v ofenzivi na območju Alepa.

Deli s prijatelji