UKREP

Romski družini odvzeli otroke

Objavljeno 01. november 2013 12.32 | Posodobljeno 01. november 2013 12.33 | Piše: STA, D. P.

Mater preiskujejo zaradi suma, da je Mario prodala, za kar ji grozi šest let zapora.

Deklico sta oddala, preostale so jima vzeli.

SOFIJA – Bratje in sestre svetlolase romske deklice Marie, ki so jo nedavno našli v romskem naselju v Grčiji, bodo v rejništvu in posebnih institucijah, dokler ne bodo njihovi starši sposobni skrbeti zanje, je v četrtek sporočila bolgarska državna agencija za zaščito otrok.

V rejo

Agencija je sporočila, da bodo za otroke v starosti od 2 do 15 let začasno poskrbeli v rejništvu, posebnih institucijah in tudi pri sorodnikih. Saši in Atanasu Rusevu bodo otroke vrnili, ko bosta sposobna zanje primerno skrbeti Do takrat pa bodo otroci v rednem stiku s starši.

Agencija za zaščito otrok je to sporočila, potem ko je v torek naročila pregled razmer, v katerih je sedem bratov in sester Marie živelo v mestu Nikolajevo v Bolgariji.

Prerevna

Štiriletna Maria je nedavno pritegnila mednarodno pozornost, ko so odkrili, da živi z romskim parom, ki nista njena oče in mati, v grškem mestu Farsala. Oblasti so sumile, da je Maria ugrabljena zahodnoevropska deklica, dokler bolgarske in grške oblasti niso našle njenih pravih staršev v Bolgariji. Saša in Atanas Rusev sta priznala, da sta deklico pri starosti sedmih mesecev leta 2009 pustila v Grčiji, ker sta bila preveč revna, da bi lahko skrbela zanjo.

Mater zdaj preiskujejo zaradi suma, da je Mario prodala, za kar ji grozi šest let zapora, vendar zanika, da bi prejela denar.

Bolgarija je sicer v torek izrazila željo, da bi Mario, ki je trenutno v oskrbi grške dobrodelne ustanove Nasmeh otroka, vrnili v Bolgarijo. Če bi se vrnila, bi jo dali v oskrbo dobrodelni organizaciji za zapuščene otroke in sirote.

Deli s prijatelji