ODZIV

»Roman Jakič je grobar slovenskega prostovoljnega gasilstva«

Objavljeno 07. november 2013 15.48 | Posodobljeno 07. november 2013 15.48 | Piše: D. P.

Poslanka in poslanec opozarjata na sporno odtegovanje sredstev.

Roman Jakič.

LJUBLJANA – Poslanka SDS Sonja Ramšak se vprašuje, ali postaja minister Roman Jakič ne le grobar slovenskega prostovoljnega gasilstva, temveč celotnega obrambno-zaščitnega sistema. »Nedopustno je, da je minister pristal na nadaljnje zmanjševanje sredstev za obrambo in zaščito.«

Sporni odstotki

Opozarja, da se je že z rebalansom proračuna 2013 delež finančnega načrta ministrstva za obrambo v bruto domačem proizvodu zmanjšal z 1,47 odstotka na 1,02.

»Že ob oblikovanju vlade Alenke Bratušek smo opozarjali predsednico,  da se je vlada z imenovanjem gospoda Jakiča za ministra za obrambo v  bistvu odločila za ukinitev Slovenske vojske, saj je gospod Jakič zaradi  svojih ravnanj v preteklosti neprimeren za opravljanje funkcije ministra  za obrambo,« je spomnila poslanka SDS.

Pregrešna draga uporaba falcona

»Ministra vprašujemo, kako si lahko dovoli pregrešno drago uporabo vojaškega letala falcon za svoja številna službena potovanja v tujino, medtem ko pripadnice in pripadniki slovenske vojske nimajo niti dostojnih vojaških uniform, da ne govorimo o slabi osebni in zaščitni opremi in sredstvih,« je še dejala poslanka SDS.

Poslanec SDS Robert Hrovat pa mu očita manjšanje razpoložljivih sredstev za zaščito in reševanje. Le rebalans proračuna za leto 2014 jim bo vzel štiri milijone. »Razumemo, da je kriza, da denarja ni, a če vzamemo ves ta denar s te proračunske postavke, tudi varnosti ne bo več,« je poudaril poslanec SDS.

»To je neresno«

»Tako drastično zmanjšanje sredstev za gasilce in ostale reševalce je neresno. Gasilci delamo zastonj, tvegamo zdravje, življenje, zato odločno nasprotujem manjšanju sredstev zaščite in reševanja,« je še dodal poslanec največje opozicijske stranke. Po njegovem mnenju je namreč prišel čas, ko je treba reči dovolj.

»Dovolj je bilo jemanja sistemu zaščite in reševanja. Po vsej Sloveniji potekajo krizni sestanki, kjer so zgroženi nad drastičnim zmanjšanjem sredstev za društva in organizacije ter nabavo gasilske opreme.«

Deli s prijatelji