SNEŽNO BELA

Rodila se je brez krvi, 
in vendar preživela

Objavljeno 06. april 2012 14.59 | Posodobljeno 06. april 2012 15.00 | Piše: Tina Podobnik

Raven novorojenkinega hemoglobina je bila 3, običajna je 18.

Dojenček je bil močno podhranjen, pri 10 mesecih je imel le 3,5 kilograma

Obdana s sluzjo, rožnato rdeče barve, iz pljuč pa se izvije jok. Za novopečeno mamico najlepši pogled, a Louise Bearman tega ni doživela. Ko je v Withamu v Angliji na svet privekala njena prvorojenka, je bila koža dojenčice namreč skoraj snežno bela, saj v njenem telescu tako rekoč ni bilo krvi. Raven hemoglobina je bila tako nizka, skoraj nična, da plazme, ki se je pretakala po žilah malčice, ne bi mogli opredeliti kot kri. »Olivia je moj prvi otrok, zato nisem vedela, kaj pričakovati. A gotovo nisem pričakovala, da bo bela,« je dejala Louise, ki pa ni bila edina, ki jo je pogled na otroka šokiral.

Carski rez rešil življenje

Louise in Paula Nortona je pred pol leta družilo veselo pričakovanje, da bo na svet kmalu prišlo drobno bitje, sad njune ljubezni. Toda šest tednov pred predvidenim porodom je otrok v materinem trebuhu nenadoma nehal igrati nogomet, zaskrbljeni bodoči starši pa so po treh dneh odhiteli v bolnišnico. S tem so hčerki, ki se je rodila predčasno s carskim rezom, rešili življenje. Pogled na kot duh bledo Olivio je pretresel vse, tudi zdravnike. Ti so ji napovedali še največ dve uri življenja, kljub temu da so ji takoj dali transfuzijo. Čudežna deklica je, četudi je vse govorilo proti temu, vendarle preživela. »Nisem vedela, kaj se dogaja, a nikoli ne bom pozabila porodničarjeve opazke, da je bela in mlahava,« se spominja Bearmanova. »Neverjetno je bilo opazovati, kako je njeno telesce počasi dobivalo rožnato barvo.«

Olivia v učbenike

Da je preživela, je čudež, ta primer pa je tako nenavaden in redek, da se bo malčica za vselej zapisala v zgodovino, saj bo dobila posebno mesto v medicinskih učbenikih in priročnikih. »Bila je neverjetno bleda, le s težavo je dihala,« je dejala medicinska sestra Sharon Pilgrim, ki v 20 letih dela v porodnišnici še ni videla podobnega primera in še ni slišala za nikogar, ki bi imel tako nizko raven hemoglobina – ta je bila pri Olivii komaj 3, normalna vrednost pa je 18.

Deli s prijatelji