NEVARNO

Robota zdelalo sevanje

Objavljeno 27. april 2015 00.29 | Posodobljeno 27. april 2015 00.30 | Piše: U. S.

Strokovnjaki so v jedrski reaktor v Fukušimi poslali robota. Leta 2011 sta ga uničila potres in cunami, skoraj 16.000 žrtev.

Robot naj bi delal deset ur, a se je že po treh ustavil. (Foto: Reuters)

TOKIO –  Konec prejšnjega tedna so v reaktor v Fukušimi, ki sta ga uničila katastrofalna potres in cunami, poslali robota, ki naj bi posnel fotografije notranjosti. Strokovnjaki so upali, da bo delal najmanj deset ur, a se je že po treh ustavil, kljub temu pa mu je uspelo opraviti dve tretjini načrtovane misije ter strokovnjakom poslati nekaj posnetkov. Robot je zbral tudi podatke o temperaturi ter stopnji sevanja, so sporočili strokovnjaki in dodali, da je sevanje manjše, kot so menili.

V ponedeljek naj bi v reaktor poslali nove robote, a so inženirji misijo odložili, da bodo najprej ugotovili vzrok za okvaro prvega. Tega – 60 centimetrov dolgega v obliki kače so v elektrarno poslali po cevi – so nameravali uporabiti le enkrat, in sicer zaradi močnega sevanja.

Marca 2011 je Japonsko stresel močan potres magnitude 9 po Richterjevi lestvici, elektrarna Fukušima 1 je bila hudo poškodovana: ne toliko zaradi potresa kot zaradi posledičnega cunamija, zaradi katerega so v treh reaktorjih odjeknile eksplozije. Jedrska centrala, v kateri je šest reaktorjev, je uničena in potrebovali bodo več desetletij, da bodo območje očistili in zagotovili normalne razmere za življenje. Takoj po nesreči, ko so eksplodirali trije od šestih reaktorjev, so oblasti evakuirale več kot 300.000 ljudi, skoraj 16.000 pa jih je v naravni nesreči in posledičnem uničenju izgubilo življenje.

Deli s prijatelji