LAŽNI KALIF

Rekrute zapirajo v kletke 
in silijo v boj mož na moža

Objavljeno 02. julij 2015 12.51 | Posodobljeno 02. julij 2015 12.51 | Piše: Aleš Kovačič

Vodja Islamske države Abu Bakr Al Bagdadi je po mnenju islamskih učenjakov lažni kalif.

Kalifu Abu Bakr Al Bagdadiju nekdanji sodelavci in učenjaki islama očitajo krivoverstvo. Foto: Reuters

Kalifat na območju Iraka in Sirije se je v svojem enoletnem obstoju izkazal za izjemno nasilno, brezkompromisno in poslovno uspešno organizacijo, ki združuje značilnosti teroristične organizacije, kartela, države in konvencionalne vojske. Džihadisti, ki se z vsega sveta zgrinjajo na ozemlja pod nadzorom sunitskih fundamentalistov, v IS sicer živijo po načelih svojskega tolmačenja svetih tekstov Korana in se podrejajo šeriatskemu pravu, ki ga je v kalifat vpeljal samooklicani vodja teroristične skupine in njihov kalif Abu Bakr Al Bagdadi.

Vendar so novinarji britanskega Guardiana nedavno razkrili osupljivo ozadje vzpona tega skrivnostnega moža, ki do oblikovanja krvoločne IS v hierarhiji mednarodnega terorizma, katerega meč in žezlo je od napada na newyorška dvojčka naprej nosila teroristična organizacija Al Kaida, ni zavzemal pomembnejšega položaja.

Za črnobradega možakarja intenzivnega pogleda in ovitega v temna oblačila, ki po smrti Osame bin Ladna velja za vodjo globalnega terorizma, naj bi bilo namreč znano, da si je ta položaj znotraj nekdanje branže Al Kaide v Iraku zagotovil s podobno neusmiljenim in zahrbtnim pristopom, kot ga je pozneje prek poveljnikov uveljavljal v boju zoper sovražnike IS.

Naziv kalifa si je nadel samovoljno in ob ostrem nasprotovanju poveljnikov ter intelektualcev oziroma verskih pridigarjev Al Kaide, kot sta Abu Muhammad Al Makdisi in Abu Qatada, ki za nameček zatrjujejo, da je vodstvena struktura IS, naslanjanju na temeljno religiozno izročilo navkljub, sestavljena iz nekdanjih kadrov stranke Sadama Huseina Ba'ath – enih najbolj neusmiljenih zatiralcev islama. Kar ne pomeni le, da je Al Bagdadi lažni kalif in celo krivoverec, ampak predvsem, da je IS posvetna organizacija in kot takšna v očeh muslimanov ne bi smela imeti nikakršnega ugleda, še najmanj pa v njihovem imenu pozivati k džihadu.

Za glavo ponujajo 10 milijonov dolarjev

A kot kažejo številni bojni in propagandni uspehi minulega leta, ta ključna pomanjkljivost očitno ne omejuje bliskovitega ozemeljskega razraščanja države sunitskih fundamentalistov, prej nasprotno. Za glavo skrivnostnega in trdoživega Al Bagdadija je mednarodna skupnost razpisala 10 milijonov ameriških dolarjev nagrade, mnogi pa trdijo, da ima več življenj kot mačka, zato je težko reči, kdo si bolj želi njegovo smrt: mednarodna skupnost ali vodstvo Al Kaide.

Al Kaida s sedežem v Afganistanu in pod vodstvom Ajmana Al Zawahirija je namreč besna zaradi »soliranja«, prevar, laži in grozodejstev Al Bagdadija, ki je lani v znak kljubovalnosti in osamosvojitve izpod vodstva celo odredil umor Al Zawahirijevega odposlanca v Iraku. Vodilni islamski kleriki menijo, da krvoločni morilski pohodi in množični poboji IS nimajo nikakršne zveze z islamom ali džihadom, da se Al Kaida tovrstnih prijemov nikoli ne bi posluževala ter da gre za zlorabo vere za doseganje ozkih zasebnih interesov in ciljev Bagdadijeve klike krivovercev.

A številni verbalni in mnogo bolj konkretni napadi oziroma atentati na kalifa Bagdadija očitno zgolj utrjujejo na čelu ekstremistov, medtem ko moč in vpliv zdaj konkurenčne Al Kaide sorazmerno upadata. Čeprav njegovi nekdanji sodelavci v Al Kaidi trdijo, da ne gre za pretirano karizmatičnega človeka, čemur nazadnje pritrjuje tudi dejstvo, da se je v javnosti doslej pojavil samo enkrat, to pomanjkljivost uspešno kompenzira z neverjetno sposobnostjo preživetja.

Al Bagdadi je samo lani preživel kar dva napada ameriškega vojnega letalstva, v katerih so zavezniki pokončali nekatere pomembne člane njegove organizacije, a skrivnostnega kalifa pač ne. Ne nazadnje so se nedavno v medijih pojavili celo namigi, da »šejk terorizma« ni več na čelu IS, a govorice so se kaj hitro razblinile, kult njegove osebnosti pa se je le okrepil.

Podobno je z vse bolj krvoločnimi načini bojevanja, usmrtitvami talcev, spretnimi in srhljivimi metodami novačenja labilne mladine in drugimi oblikami nasilja. Britanski mediji so v začetku tega tedna objavili srhljive posnetke urjenja najstnikov, ki prehajajo v vrste džihadistov; na tistem, ki so ga na spletu objavili fundamentalisti, je mogoče videti zakrinkane – morda še ne polnoletne – mladce, ki se v ringu z visoko žičnato ograjo, na kateri visijo črne zastave IS, spopadajo v simulaciji boja mož na moža.

Na grotesknih posnetkih je mogoče videti tudi starejšega poveljnika, ki rekrute pretepa s palico, nanje kriči in jih drugače trpinči. Urjenje vključuje še razbijanje opek z glavo in premagovanje imitacije vojaškega poligona z ovirami, kjer borci IS mlade domnevno utrjujejo z rafali iz avtomatske puške, ki letijo nad njihovimi glavami. V sprevrženem jeziku islamskega fundamentalizma, ki ga po svetu razpošilja orjaški, izvrstno opremljeni in uporabe najnovejše komunikacijske tehnologije vešči medijski aparat IS, so mladi borci imenovani »mladički kalifata«.

Prav zaradi takšnih in podobnih medijskih projektov, ki v vrste džihadistov premamijo na stotine mladih Evropejcev, je evropski policijski urad Europol za julij najavil začetek delovanja posebne skupine spletnih policistov. Ti bodo poskušali onesposobiti medijsko mašinerijo IS, ki ima samo na družabnem omrežju twitter kar med 40.000 in 50.000 profili, prek katerih teroristi novačijo mlade po svetu. 

Deli s prijatelji