ANALIZA

Rehn: V Sloveniji obstajajo resna neravnovesja

Objavljeno 30. maj 2012 19.10 | Posodobljeno 30. maj 2012 19.15 | Piše: Mo. S., STA

Evropska komisija se je poglobila v makroekonomsko stanje naše države.

Komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn.

BRUSELJ – »V Sloveniji obstajajo resna neravnovesja, ki sicer niso presežna,« je komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn poudaril na novinarski konferenci v Bruslju, kjer je Evropska komisija predstavila poglobljeno analizo makroekonomskega stanja v Sloveniji.

Neustrezna kombinacija

Komisija še posebej izpostavlja, da je treba pozorno spremljati razdolževanje podjetniškega sektorja, stabilnost bank in neugoden razvoj v zunanji konkurenčnosti, ob tem pa Slovenijo opozarja, da kombinacija rasti trgovinskega primanjkljaja in neučinkovitega zadolževanja ni ustrezen razvojni model za prihodnost.

Preventiva

Pregled makroekonomskega stanja članic Unije letos poteka prvič in je del šesterčka, svežnja novih proračunskih in ekonomskih pravil. Komisija je Sloveniji priporočila, kako ukrepati, da bi neravnovesje presegli, kar pa sicer še vedno spada v preventivni del.

Dodali eno priporočilo

Šestim priporočilom, ki za nas veljajo že od lanskega julija, je dodala še eno, in sicer, da bi morala Slovenija v prihodnjem letu v posvetovanju s socialnimi partnerji zagotoviti tako rast plač, vključno s prilagoditvijo minimalne plače, ki bo podprla konkurenčnost in ustvarjanje delovnih mest.

Če država ne bo ustrezno ukrepala, lahko komisija sproži korektivno fazo postopka, ki v skrajnem primeru predvideva finančno kazen v višini 0,1 odstotka bruto domačega proizvoda.

Lani nič bistvenega

Sicer pa Evropska komisija ugotavlja še, da Slovenija glede reforme pokojninskega sistema in trga dela lani ni storila nič bistvenega, medtem ko je njen letošnji reformni program zelo natančen. Slovenska vlada sicer v nacionalnem reformnem in proračunskem programu predvideva novo pokojninsko reformo konec leta 2013, a ker ta ni podrobno opredeljena, se zdi »ambicija te reforme glede na razsežnost izziva skromna«, še ugotavlja komisija. »Poslovno okolje ni dovolj privlačno za podjetja in vlagatelje,« so še poudarili.

Reformni program ni dovolj natančen, saj ne odgovarja na vprašanja, kako in kdaj bodo izvedene reforme pokojninskega sistema, trga dela in poslovnega okolja, kdo jih bo izvedel in koliko bodo stale.

Vlada bo odgovorila že v petek

Slovenska vlada bo ocene Bruslja preučila in komisiji v petek poslala odgovor, sicer pa na ministrstvu za finance menijo, da se zastavljenim ciljem in priporočilom vztrajno približujemo. Kot spodbudno vidijo oceno komisije, da vladni napori v začetku leta s sprejemom rebalansa proračuna in zakona o uravnoteženju javnih financ ustrezajo zahtevam v okviru postopka presežnega primanjkljaja, čeprav komisija pri tem opozarja na določena tveganja za izpolnitev zastavljenih ciljev in potrebo po nekaterih dodatnih javnofinančnih ukrepih v prihodnjem letu.

Deli s prijatelji