PROCES POSTAL NEZAKONIT

Rehabilitirali četnika Mihailovića

Objavljeno 14. maj 2015 16.37 | Posodobljeno 14. maj 2015 15.41 | Piše: Mo. S.

Dragoljuba Mihailovića so leta 1946 obsodili na smrt in ga čez dva dni v tajnosti ustrelili. Kje je pokopan, ni znano.

General Draža.

BEOGRAD – Sodnik višjega sodišča v Beogradu Aleksandar Trešnjev je javnosti sporočil, da je sodišče rehabilitiralo poveljnika Jugoslovanske vojske v domovini generala Dragoljuba Mihailovića, ki je bil med drugo svetovno vojno vodja četnikov. Vrnili so mu državljanske pravice, ki so mu jih odvzeli leta 1946, poročajo srbski mediji.

Takrat so ga obsodili na smrt in ga nato tudi ustrelili, zdaj pa je sodišče sodbo jugoslovanskega vrhovnega sodišča zavrglo in je po novem nična, nične pa so tudi vse njene pravne posledice. »Dragoljub Mihailović je po tej odločitvi neobsojen,« je povedal sodnik in s tem prislužil buren aplavz prisotnih.

Razsodba je pod budnim očesom javnosti, v dvorani sta bila tudi princ Aleksandar Karađorđević in predsednik SRS Vojislav Šešelj. Pred sodiščem je nastala velika gneča, med prisotnimi so bili tudi tisti, ki menijo, da je bil general Draža »krvoločen izdajalec srbskega naroda«. Prišlo je do prave besedne vojne, a so nemire zatrli pripadniki specialne enote policije.

Našteli kup nepravilnosti

Sodišče je ugotovilo, da so odločitev sprejeli v nezakonitem procesu iz političnih in ideoloških razlogov, Mihailoviću med procesom niso omogočili pravice do obrambe, na začetku sojenja pa ni dobil svojega odvetnika. Izpolnjena ni bila niti pravica do nepristranskega sojenje, obtožnico pa so mu vročili le sedem dni pred sojenjem. Pravice do pritožbe ni imel, čez dva dni so ga v tajnosti ustrelili, poročajo srbski mediji.

Mesto, kjer je general pokopan, ni znano, eden od prvih mož Udbe pa je takrat dejal, da je lokacija njegovega pokopa tajna, saj takratne oblasti niso želele, da bi ljudje romali na njegov grob.


Odzivi: princ Karađorđević navdušen

Eden od odvetnikov tistih, ki so vložili zahtevo za rehabilitacijo, Zoran Živanović je pojasnil, da današnja odločitev sodišča pomeni tudi, da lahko Mihailovićevi potomci zahtevajo vračilo zaplenjenega premoženja.

Srbsko gibanje obnove in njegov predsednik Vuk Drašković sta po poročanju srbske tiskovne agencije Beta sporočila, da so sodniki po skoraj sedmih desetletjih »pritisnili pečat pravice na zgodovinsko resnico« o Mihailoviću.

»Naposled je popravljena ena največjih krivic v novejši srbski zgodovini. To ni bila samo krivica nekemu rodoljubu, temveč krivica vsej deželi in narodu,« je poudaril princ Aleksandar Karađorđević. Ob tem je v sporočilu za javnost zapisal, da je današnja odločitev višjega sodišča v Beogradu tudi ključna za spravo srbskega naroda, ki lahko temelji zgolj na resnici, popravi krivic in odpuščanju.

Tudi patriarh srbske pravoslavne cerkve Irinej je izrazil željo, da bi bila epilog rehabilitacije sprava srbskega naroda in konec ideoloških delitev na partizane in četnike.

Vodja Srbske radikalne stranke in obtoženec haaškega sodišča Vojislav Šešelj pa je odločitev sodišča označil za »edino mogočo« ter ocenil, da bi morali današnji dan razglasiti za »dan splošne srbske sprave«.

Zveza združenj borcev NOB Srbije (SUBNOR) je medtem do rehabilitacije kritična in poudarja, da gre za »drastično prikrajanje resnice« in »posipanje soli na svežo rano«. Po mnenju zveze rehabilitacija tudi ni pravno utemeljena ter zmanjšuje zgodovinsko dokazan doprinos Srbije k zlomu fašizma. (STA, T. L.)

 

Deli s prijatelji