TEŽAVE

Rdeči alarm za Dalmacijo: splitsko rivo poplavilo, piha orkanski veter

Objavljeno 30. januar 2015 14.28 | Posodobljeno 30. januar 2015 14.29 | Piše: A. L.

Ponekod imajo celo točo.

Fotografija je simbolična

Danes je za srednjo in južno Dalmacijo Meteoalarm izdal rdeči alarm zaradi neviht in orkanskega južnega in jugozahodnega vetra. Danes do 7. ure je na območju Zadra padlo 10 litrov dežja na kvadratni meter, ob tem pa je pritisk zraka rekordno nizko. Dežurni prognostik Željko Kraljević pravi, da se ne spomni, da bi bil tlak kdaj na 978 hektopaskalov (oziroma milibarov, kakor ste verjetno bolj navajeni): »Vse, kar je pod 1000 hektopaskalov, pomeni alarm za osebe, ki trpijo za pritiskom, in srčne bolnike. Nazadnje so takšnega izmerili v začetku 80. let.«

Šele v soboto se pričakuje slabljenje vetra, izboljšanje pa šele v začetku naslednjega tedna.

Linije prekinjene

Trenutno ne delujejo trajektne linije Brestova–Porozina, Valbiska–Lopar, Zadar–Mali Lošinj, Makarska–Sumartin, Split–Vis, Split–Vela Luka–Lastovo, Sućuraj–Drvenik, Sobra–Prapratno in Suđurađ–Dubrovnik in še nekatere katamaranske povezave.

Na delu avtoceste A1 od razcepa Gornja Ploča do tunela Sveti Rok pada celo toča, na avtocesti A6 Rijeka–Zagreb pa megla zmanjšuje vidljivost.

Trombe niso izključene

Splitsko območje je prizadel močan, tudi orkanski veter. Visoki valovi ponekod povzročajo težave, nekatera obalna območja je poplavilo. Meteorologi napovedujejo, da pojavljanje tromb ni izključeno, poroča jutarnji.hr.

Deli s prijatelji