NAPOVEDI

Razrahljane vezi: zlom evroobmočja se bo začel letos

Objavljeno 02. januar 2012 16.35 | Posodobljeno 02. januar 2012 16.37 | Piše: M. U.

Do konca leta evra ne bodo več uporabljali v Grčiji, morda tudi v Italiji.

Pod pragom revščine ne živijo le brezposelni in upokojenci, ampak je tudi petina delovno aktivnih

LONDON – Napovedi za evro za leto 2012 so pesimistične. Finančno upehano evroobmočje bo začelo letos razpadati, skoraj zagotovo pa se bo popoln zlom zgodil v naslednjih 10 letih. Da je verjetnost razpada evroobomočja 99-odstotna, opozarjajo strokovnjaki Centra za gospodarske in poslovne analize (CEBR) – enega največjih možganskih trustov v Veliki Britaniji. 

Vsaj ena od članic bo izstopila iz evroobmočja

Profesor Douglas McWilliams iz omenjenega centra napoveduje, da je skoraj gotovo, da evro do konca leta 2012 ne bo več uradna valuta v Grčiji, evroobmočje pa naj bi zapustila tudi Italija. Nekatere največje banke v Nemčiji in Franciji naj bi po teh pesimističnih napovedih celo podržavili, bančni sistem v drugih članicah evra pa bo finančno-gospodarska prav tako močno prizadela.

Vse za ohranitev enotne valute

Te napovedi so sledile opozorilom nemške kanclerke Angele Merkel in njenega francoskega kolega Nicolasa Sarkozya, ki izpostavljata poslabšanje gospodarskih razmer v evroobmočju. Merklova je dejala, da je treba narediti vse, da se enotna evropska valuta ohrani, Sarkozy pa je dodal, da pričakuje, da bo leto 2012 leto tveganja in mnogih nevarnosti. 

Deli s prijatelji