VELIKA ODLOČITEV

Razočarani: izstop iz EU mora potrditi še parlament

Objavljeno 24. januar 2017 13.08 | Posodobljeno 24. januar 2017 13.09 | Piše: STA, Mo. S.

Vlada v Londonu ne more sprožiti 50. člena lizbonske pogodbe brez predhodne odobritve parlamenta, je odločilo vrhovno sodišče.

LONDON – Britanska vlada je razočarana nad današnjo odločitvijo vrhovnega sodišča, po kateri se bo morala pred sprožitvijo začetka izstopa iz EU posvetovati z britanskim parlamentom, a jo bo spoštovala, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudaril državni pravobranilec Jeremy Wright.

Da vlada v Londonu ne more sprožiti 50. člena lizbonske pogodbe brez predhodne odobritve parlamenta, je 11-člansko vrhovno sodišče danes odločilo z osmimi glasovi proti trem. S tem je pritrdilo odločitvi višjega sodišča v Londonu iz novembra lani. Ob tem je sporočilo, da se vladi v Londonu pred sprožitvijo brexita ni treba posvetovati s parlamenti Škotske, Velsa ali Severne Irske. Predsednik vrhovnega sodišča lord David Neuberger je pojasnil, da bi šlo za kršitev ustaljenih ustavnih načel, če se vlada pred sprožitvijo izstopa iz EUne bi posvetovala s parlamentom.

Odločitev vrhovnega sodišča pomeni poraz za vlado premierke Therese May, ki se je pritožila na odločitev višjega sodišča. Na odločitev sodišča se bo po napovedih danes v parlamentu odzval še minister za brexit David Davis.

Vlada naj bi sicer po poročanju britanskih medijev imela pripravljen izredno kratek zakon o izstopu iz EU, o katerem bodo razpravljali poslanci. Tako bi se izognili zamudam v časovnici, ki predvideva začetek postopka izstopa do konca marca. Vse kaže, da se Mayevi ni treba bati poraza v parlamentu. Večina poslancev je v nezavezujoči izjavi namreč že napovedala, da ne bodo zavlačevali pri postopku izstopa.

Deli s prijatelji