MORSKI PES

Razlog za paniko? Petmetrska mrcina zaplavala v Kvarner

Objavljeno 10. junij 2014 20.20 | Posodobljeno 10. junij 2014 20.21 | Piše: U. S.

Blizu Lošinja so videli morskega psa, daljšega od petih metrov.

Morski pes orjak je lahko dolg do dvanajst metrov, ljudem ni nevaren. Vir: wikipedia

ZAGREB – »Plula sva z barko, bila sva med Malim Lošinjem in Suskom. Na polovici tega kanala sva kakih sto metrov stran zagledala veliko hrbtno in repno plavut. Nisva vedela, kaj naju čaka, vseeno sva šla proti stvoru.« Tako je bližnje srečanje z velikim morskim psom opisal moški, ki ga je tudi posnel, ko je s prijateljem plul v petmetrski barki. Ko sta se mu približevala, je morski pes s svojimi velikimi plavutmi in ogromnim telesom penil morsko gladino. »Prijatelj je bil malo presenečen, rekel je 'bog, poglej, kako je velik',« je za hrvaške medije povedal moški.

Zmanjšala sta hitrost in se počasi bližala morskemu psu, ki je bil daljši od barke, s katero sta plula, a prestrašila ga nista. Za njim je bila jadrnica, ljudje na njej ga niso opazili, je povedal moški: »Približala sva se mu na dvajset centimetrov. Najprej nisva mogla prepoznati, za katero vrsto gre, saj sva videla le rep. Potem se je počasi obrnil in se namenil proti nama. Na stežaj je odprl žrelo, po obliki glave pa sva le prepoznala, za katerega morskega psa gre.«

»Očitno se je dodobra najedel«

Dodal je, da se je v dolgih letih na morju srečal z različnimi stvori iz morskih globin: »Spoznal sem, da ta vrsta ljudem ni nevarna. Žrelo je odprl, ker se je hranil s planktonom.« Morski pes je še dvakrat zaplaval okoli barke in potem izginil v globini. »Očitno se je dodobra najedel,« je še povedal moški.

Strokovnjaki oceanografskega instituta v Splitu so povedali, da je to bil morski pes orjak (Cetorhinus maximus), ki v tem času ni neobičajen v Jadranu. Giblje se počasi, hrani se s planktonom, ljudem ni nevaren. Je druga največja riba na svetu, takoj za kitovcem: zraste lahko tudi do dvanajst metrov! Nekoč so jih lovili zaradi olja, zato so ogroženi, lov nanje pa je prepovedan, saj so zaščitena živalska vrsta. No, strokovnjaki z oceanografskega instituta so povedali še, da ni razloga za strah niti pred drugimi morskimi psi, ki živijo v Jadranu in so bolj agresivni: sinji morski pes, morska lisica in zloglasni veliki beli morski pes oziroma beli morski volk doslej ljudi v Jadranskem morju še niso napadli. Se pa je treba seveda zavedati, še opozarjajo, da so to divje živali, ljudje pa v njihovem življenjskem okolju. 

Deli s prijatelji