DAVČNE OAZE

Razkrivajo, kdo vse je vpleten v skrivalnice navideznih podjetij

Objavljeno 04. april 2016 19.16 | Posodobljeno 04. april 2016 19.18 | Piše: Mo. S.

Dokumenti izvirajo iz vplivne odvetniške družbe s sedežem v Panami, ki je ena od najuspešnejših svetovnih ustanoviteljic navideznih družb.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA, CIUDAD DE PANAMA – Javnost je pretreslo veliko razkritje dokumentov, ki omogoča vpogled v premoženje v davčnih oazah. Gre za 11,5 milijona dokumentov, ki so jih v povezavi z mednarodnih združenjem preiskovalnih novinarjev eno leto pregledovali tudi novinarji Dela.

Vpleteni voditelji in vplivneži, celo filmski zvezdniki

Zaključki so pretresljivi: dokumenti namreč razkrivajo podjetja s sedežem v davčnih oazah, ki jih nadzirajo tudi premierji, kralji in drugi oblastniki. Med njimi je precej takih, ki so se znašli na črnem seznamu ameriške vlade, saj so sodelovali tudi z vodji mamilarskih združb, s terorističnimi organizacijami in podobno.

In katera imena se pojavljajo v teh dokumentih? Ti med drugim razkrivajo podjetja, ki so povezana z družino kitajskega državnega voditelja Ši Jinpinga, ki je obljubil boj proti »vojski korupcije«, ter ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, ki se predstavlja kot reformist v državi, ki jo pretresajo korupcijski škandali. Kot poroča Delo, so zdaj znane tudi podrobnosti o poslovanju pokojnega očeta britanskega premierja Davida Camerona s podjetji s sedežem v tujini. Dokumenti, ki so jih pridobili od anonimnega vira, kažejo vzorec skritega delovanja bank, podjetij in ljudi, ki so povezani tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Podjetja s sedežem v tujini so prenašala denar s posli, vrednimi tudi 200 milijonov dolarjev. Putinovi sodelavci so prikrivali plačila in dokumente, datirane za nazaj, tako pa na skrivaj pridobivali vpliv v ruskih medijih in avtomobilski industriji.

Tudi islandski premier Sigmundur Davíð Gunnlaugsson in njegova žena sta na skrivaj imela podjetje s sedežem v tujini, ki je med finančno krizo v državi hranilo na milijone dolarjev v islandskih bančnih obveznicah. Lastnik vsaj šestih podjetij v tujini je celo filmski zvezdnik Jackie Chan, vendar, tako kot marsikje drugje, tudi v tem primeru ni dokazov, da bi svoja podjetja uporabljal v neprimerne namene. V nenavadne posle so vpleteni tudi člani Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ki postaja vse bolj razvpita zaradi obtožb o podkupovanju, ter nogometni zvezdnik Lionel Messi, ki je bil skupaj z očetom lastnik panamske družbe Mega Star Enterprises Inc. Med strankami družbe so bili tudi mamilarski kralji, davčni utajevalci in vsaj en obsojeni spolni prestopnik.

Prikrivajo lastništvo premoženja

Kako se sporni denar pretaka prek globalnega finančnega sistema in omogoča kriminal ter krajo davčnih prihodkov iz državnih davčnih blagajn? Večina storitev industrije davčnih oaz je zakonita, če jih uporabljajo uporabniki, ki upoštevajo zakonodajo. Toda banke, odvetniške družbe in drugi, ki uporabljajo te storitve, pogosto ne upoštevajo zakonskih predpisov, ki skrbijo, da stranke niso vpletene v kazniva dejanja, davčne utaje ali politično korupcijo. V nekaterih primerih dokumenti kažejo, da posredniki v davčnih oazah ščitijo sebe in svoje stranke tako, da skrivajo sporne posle ali manipulirajo z uradnimi dokumenti. Velike banke vplivajo na ustanavljanje težko izsledljivih podjetij na Britanskih Deviških otokih, v Panami in drugje. Banke so podjetja na papirju tako ustanovile za stranke, ki bi rade skrile svoje finančne posle.

Dokumenti izvirajo iz malo znane, vendar vplivne odvetniške družbe s sedežem v Panami – to je družba Mossack Fonseca (MF), ki je ena od najuspešnejših svetovnih ustanoviteljic navideznih družb – oblik podjetniškega poslovanja, s katerim je mogoče prikriti lastništvo premoženja. MF je vpleten v afriško trgovino z diamanti, mednarodno trgovino z umetninami in druge posle, ki uspevajo v tajnosti.

Deli s prijatelji