UPOKOJEN PRI 38 LETIH

Razkrito, kdo je Osami bin Ladnu v glavo poslal dva naboja

Objavljeno 07. november 2014 10.06 | Posodobljeno 07. november 2014 10.06 | Piše: STA, A. L.

Truplo terorista so fotografirali, spravili v vrečo in ga skupaj z računalniki in drugim obveščevalnim materialom naložili v helikopter ter odpeljali v Afganistan, nato pa na ladjo.

Osama Bin Laden

WASHINGTON – Upokojeni pripadnik posebnih enot ameriške mornarice Seals 38-letni Robert O'Neill je v pogovoru za Washington Post razkril, da je prav on ubil najbolj iskanega terorista vseh časov Osamo bin Ladna med napadom na bin Ladnovo posestvo v pakistanskem Abotabadu 2. maja 2011.

O'Neill bi naslednji teden tako ali tako zaslovel kot zvezda serije oddaj ameriške televizije Fox, ki je obljubljala ekskluzivno razkritje imena specialca, ki je ubil vodjo teroristične mreže. Ta je naročil napad na ZDA 11. septembra 2001. Vendar takšno nastopanje v javnosti ni bilo všeč njegovim nekdanjim kolegom, ki so ga razkrili pred dnevi na svoji spletni strani SOFREP.

Kazenska preiskava

O'Neill je zato pristal v odkrit pogovor z Washington Postom, ker se je želel predstaviti, še preden ga bodo predstavili drugi. Njegovo zgodbo je že februarja 2013 objavila revija Esquire, vendar ga je identificirala le kot »strelca«.

Leto dni pred tem je zgodbo o napadu na posestvo v Abotabadu objavil O'Neillov kolega iz elitne ekipe Seals Team 6, ki je likvidirala bin Ladna, Matt Bissonnette v knjigi z naslovom No Easy Day.

Napisal jo je pod psevdonimom Mark Owen. Kljub temu so proti njemu sprožili kazensko preiskavo zaradi izdaje zaupnih informacij, ker pred objavo knjige ni dobil zelene luči pristojnih vojaških oblasti.

Etično?

Zgodbi Bissonnetta in O'Neila se malce razlikujeta, vendar sta vlogo O'Neilla kot strelca v glavo bin Ladna potrdila še dva kolega iz elitne ekipe.

O'Neill je bil v zadnjih dveh letih znan že številnim ljudem. Med drugim so ga poznali kongresniki in tisti iz New Yorka so ga letos povabili na odprtje Muzeja 11. septembra, kjer je sorodnikom žrtev terorističnih napadov opisal napad na bin Ladnovo posestvo in za muzejsko zbirko daroval majico, ki jo je nosil v času napada.

Kolegi Bissonnetta in O'Neila so kritični in poveljnik mornariških posebnih enot kontraadmiral Brian Losey ter vrhovni podčastnik višji štabni praporščak (master chief) Michael Magaraci sta 31. oktobra na spletni strani SOFREP objavila ostro pismo proti tistim, ki želijo s svojim delom v posebnih enotah služiti denar in slavo.

Poudarila sta, da etika posebnih enot prepoveduje razglašanje narave dela in iskanje priznanja. »Neupoštevanje osrednjih vrednot za javno slavo in finančno korist ni dovoljeno,« sta zapisala.

Dve krogli v glavo

O'Neill se je uspel prebiti v Seals leta 1996, ko je bil star šele 20 let. Z leti je napredoval do elitne skupine (Team 6), pred usmrtitvijo bin Ladna pa se je udeležil številnih nevarnih operacij v Iraku, Afganistanu in drugje. Med drugim je bil član ekipe, ki je leta 2009 iz rok somalijskih piratov rešila kapitana Richarda Phillipsa.

Pred napadom na bin Ladnovo posestvo je bil skoraj prepričan, da se ne bo vrnil živ domov, saj je pričakoval, da bo imel vodja Al Kaide veliko boljšo varnost. O'Neil je bil drugi za kolegom, ki je odprl vrata sobe, v kateri je bil bin Laden s svojimi ženami.

Vodja teroristov je pred seboj držal svojo najmlajšo ženo in deloval zmedeno. O'Neill mu je nemudoma poslal dve krogli v čelo, kar pomeni, da aretacija bin Ladna nikoli ni bila resna opcija.

Truplo terorista so potem fotografirali, spravili v vrečo in ga skupaj z računalniki in drugim obveščevalnim materialom naložili v helikopter ter odpeljali v Afganistan, od tam pa na ladjo, kjer so truplo vrgli v morje.

Deli s prijatelji