USODNA RANA

Razkritje: Gadafiju pred smrtjo v anus porinili bajonet

Objavljeno 18. oktober 2012 18.14 | Posodobljeno 18. oktober 2012 18.14 | Piše: A. L.

To naj bi bila usodna rana za padlega diktatorja Moamerja Gadafija.

Moamer Gadafi.

SIRTA – Pokojni libijski lider Moamer Gadafi (69) 20. oktobra ni umrl v navzkrižnem ognju, temveč je bil najprej kruto mučen, nato pa naj bi bil še ustreljen v glavo, razkriva 58-stransko poročilo, ki ga je po preiskavi objavil Human Right Watch. Večina temelji na objavljenih videoposnetkih in pričevanjih.

Zabodel ga je v anus

V poročilu piše, da se je takoj po zajetju začelo mučenje. Ob tem pa opominjajo, da je močno krvavel iz glave, saj ga je pred tem poškodoval šrapnel granate, ki jo je razneslo v njegovi bližini. Medtem ko so ga vojaki Misrate vodili po cesti, ga je eden od upornikov s predmetom, podobnim bajonetu, zabodel v anus in mu zadal verjetno usodno rano. Vojaki so ga nato obkrožili, udrihali po njemu in vzklikali »Allahu Akbar« in »Misrata«.

23. oktobra praznujejo padec Sirte.

Na glavi niso videli vhodne ali izhodne rane

Naložili naj bi ga na tovornjak in ga poskušali odpeljati, a je padel z njega. Končno so ga prepustili reševalcem, ki naj bi ga komaj še živega odpeljali v oddaljeno Misrato. Pot do tja je bila dolga dve uri, zato ugibajo, če ni bil mrtev že prej, je umrl na poti tja. Kljub podatkom, da naj bi ga usmrtili s strelom v glavo, tega Human Right Watch ni mogel potrditi. 

Borci za človekove pravice so sicer Gadafijevo truplo na hitro pregledali v Misrati, a jim ga niso dovolili obračati. Ugotavljajo, da na glavi ni bilo vidne vstopne ali izstopne strelne rane, dopuščajo pa možnost, da je krogla priletela skozi rano, kjer ga je že prej poškodovala granata.

Znani so tudi podatki, da so na kraju, kjer so Gadafija zajeli, pobili tudi njegove podpornike (103), vendar ni znano, koliko jih je umrlo zaradi bombardiranja Nata in koliko zaradi upornikov.

Gadafijevo truplo je pokopano na skrivni lokaciji v puščavi, saj niso želeli, da bi njegovi podporniki imeli kraj, kjer bi se zbirali.

Deli s prijatelji