TOŽBA

Razkriti prvi načrti VW, Hrvaška bo zahtevala odškodnino

Objavljeno 07. oktober 2015 23.55 | Posodobljeno 07. oktober 2015 17.41 | Piše: E. C., T. L., STA

Če se bo izkazalo, da so navedbe o manipulacijah s programsko opremo za merjenje izpuhov škodljivih snovi izkazale točne, bo Hrvaška zahtevala odškodnino od nemškega avtomobilskega velikana.

Fotografija je simbolična.

ZAGREB – Hrvaški minister za varstvo okolja in narave Mihael Zmajlović je napovedal, da bo Hrvaška zahtevala odškodnino od nemškega avtomobilskega velikana Volkswagna, če se bodo navedbe o manipulacijah s programsko opremo za merjenje izpuhov škodljivih snovi izkazale za točne.


Razkriti prvi načrti VW

BERLIN – Medtem pa se nemške oblasti še odločajo, ali bodo VW postavili dodatne pogoje potem, ko je podjetje predstavilo načrte rešitve situacije, je sporočil nemški prometni minister. V nekaj dneh naj bi nemški zvezni urad za motorna vozila (Kraftfahrt-Bundesamt) preučili predloge VW, nato pa sprejel odločitev.

V podjetju pravijo, da bodo dizlovi motorji v kategoriji 2.0, 1.6 in 1.2 litra potrebovali prilagoditve. Za 2.0 litrske motorje bo pop navedbah VW programska oprema pripravljena še letos, medtem ko bo implementirana v začetku prihodnjega leta. Za 1.6-litrski motor pa bodo poleg nove programske opreme potrebne spremembe na motorju, kar naj ne bi bilo pripravljeno pred septembrom 2016, poroča agencija Reuters.

Zvečer so iz podjetja še sporočili, da so iz vozil oziroma modelov za leto 2016 umaknili programsko opremo  

»Če se bodo obtožbe izkazale za točne, bo proizvajalec moral plačati zaradi svojega pohlepa, onesnaženja okolja in zdravja ljudi. Mi bomo pripravljeni s svojimi terjatvami,« so izjavo ministra Zmajlovića objavili na spletni strani ministrstva. Dodal je, da «ne bo dovolil, da bodo državljani trpeli zaradi prevare pohlepne korporacije«.

»Hrvaški državljani in ostali, ki so kupili sporne avtomobile, niso odgovorni, ker jih je proizvajalec prevaral in jim prodal drage izdelke z lažnimi deklaracijami. Finančno škodo mora poravnati tisti, ki jih je prevaral, in ne državljani, ki so drago plačali svoje avtomobile,« je ocenil.

Napovedal je, da se bo osebno vključil v aktivnosti na mednarodni ravni in da si bo v dogovoru s svojimi evropskimi kolegi prizadeval za uvajanje novih določil, ki so povezana z deklaracijami o izpustih škodljivih snovi.

Kot je spomnil, so na Hrvaškem v zadnjih nekaj letih storili velikanske premike v prizadevanjih, da bi bila Hrvaška »bolj zelena« in da bi ohranili naravo ter njeno bogastvo, zato nikomur ne bodo dovolili, da bi to uničil zgolj zaradi dobička, so izpostavili.

Z ministrstva so še sporočili, da bo njihova posebna preiskovalna komisija preverila navedbe o obtožbah proti Volkswagnu, izračunala finančne posledice ekološke prevare in predlagala pravne ukrepe.

Volkswagen najbolj prodajano vozilo na Hrvaškem

Vozila skupine Volkswagen so sicer najbolj prodajana na Hrvaškem, samo hrvaška vlada pa je lani nabavila 1500 vozil, med katerimi je bilo 1423 Volkswagnovih.

Lani so na Hrvaškem prodali nekaj več kot 38.500 vozil. Največji delež – 15,9 odstotka ali skoraj 5300 vozil – je prodala skupina Volkswagen.

Volkswagen je pred kratkim priznal, da je na 11 milijonov njihovih dizelskih avtomobilov namestil programsko opremo, ki omeji izpuhe škodljivih snovi iz vozil v času uradnega testiranja, med običajno vožnjo pa se izklopi.

Volkswagen je danes dobil novega predsednika nadzornega sveta. 20-članski nadzorni svet je namreč na današnji seji na to mesto pričakovano izvolil Hansa Dieterja Pötscha. Slednji je obljubil, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da se nepravilnosti natančno raziščejo, ob tem pa je prosil za potrpežljivost

Deli s prijatelji