RAZSTAVA

Razkriti muzej zločina

Objavljeno 22. marec 2015 18.35 | Posodobljeno 22. marec 2015 18.36 | Piše: S. I.
Ključne besede: muzej London

V Londonu bo jeseni odprta posebna razstava policijskega muzeja zločina, kjer bodo na ogled predmeti iz razvpitih primerov, ki so jih doslej lahko videli le posvečeni.

Muzej zločina je bil doslej zaprtega tipa. Foto: Met Police/Museum of London

Obiskovalci britanske prestolnice si bodo lahko v velemestu, v katerem ne manjka znamenitosti, letos ogledali še nekaj novega: metropolitanska policija v londonskem mestnem muzeju pripravlja razstavo predmetov iz nekaterih najbolj razvpitih zločinov, ki jih je preiskovala. Na ogled bodo rokavice, ki jih je uporabljal serijski morilec John George Haigh, znan tudi kot morilec s kislino, ker je svoje žrtve raztapljal v žvepleni kislini, in maski, ki sta ju nosila brata Stratton. Alfred in Albert Stratton sta bila prva človeka v Veliki Britaniji, ki so ju obsodili na podlagi prstnih odtisov. Leta 1905 so ju usmrtili zaradi umora – in v muzeju bo na ogled tudi zbirka vrvi, ki so jih rablji uporabljali pri obešanjih.

Sto štirideset let zločinov

»Izzivalno in moteče, znano in vznemirjajoče. Razstava Razkriti muzej zločina bo uporabila predmete iz svoje izjemne, a zaprte zbirke, da bi pokazala, kako se je spreminjala narava zločina in z njo tehnike odkrivanja storilcev v zadnjih 140 letih,« pravi direktorica londonskega mestnega muzeja (Museum of London) Sharon Ament.

Med bolj vsakdanjimi razstavljenimi predmeti iz zbirke muzeja zločina, imenovanega tudi črni muzej, ki so ga policisti uredili že davnega leta 1875, a je zaprt za širšo javnost, bodo osebni predmeti Ronnieja Biggsa, ki je sodeloval v tako imenovanem velikem ropu poštnega vlaka leta 1963, stare pločevinke, v katerih so tihotapili mamila, in škatla s pudrom, v kateri so ruski vohuni med hladno vojno skrivali mikrofilme.

Razstava, na kateri bodo na ogled predmeti, ki so jih doslej lahko videli le profesionalni policisti in visoki gostje, bo v londonskem mestnem muzeju odprta od oktobra do prihodnjega aprila, posvečala pa se bo tudi razvoju forenzičnih metod, s pomočjo katerih policisti rešujejo primere. »Javnost si bo lahko ogledala dokazno gradivo iz nekaterih najbolj zapletenih in razvpitih zločinov ter ugotovila, kako so policisti razrešili primere,« je še dejal šef londonske policije Bernard Hogan-Howe.

Deli s prijatelji