MATEMATIKI NA DELU

Razkrita skrivnost pogrešanega malezijskega letala

Objavljeno 22. junij 2015 16.08 | Posodobljeno 22. junij 2015 16.08 | Piše: T. L.

Če je letalo v ocean treščilo pod točno določenim kotom, se je lahko potopilo v minuti in ni nikoli več priplavalo na površino.

Pripadniki singapurskih zračnih sil so se vključili v iskanje.

Več kot leto dni od misterioznega izginotja letala malezijske letalske družbe Malaysia Airlines, zdaj že zloglasnega leta MH370, so še vedno ostala neodgovorjena številna vprašanja. Kaj točno se je zgodilo z letalom, ki je prevažalo 239 življenj, namreč še vedno ni znano.

Zdaj pa je mednarodna skupina raziskovalcev uporabila matematični model, s katerim je pojasnila, zakaj nikoli niso našli razbitin letala. Poročilo je bilo objavljeno v publikaciji Notices of the American Mathematical Society. Ekipa je uporabila računalniške simulacije za primerjavo petih scenarijev, kako naj bi letalo padlo v ocean. Na podlagi izračunov so zaključili, da je letalo navpično s kljunov treščilo v južni Indijski ocean. 

Strokovnjaki s področja letalstva se na splošno strinjajo, da je od tega, kako letalo vstopi v vodo, odvisno, kako se bo raztreščilo, to pa nato prinaša namige in usmerja iskanje razbitin, pišejo avtorji, ki jih je vodil matematik Goong Chen z univerze Texas A&M University. 

Če je letalo padlo v vodo navpično in pod kotom 90 stopinj, so se krila in rep letala odtrgali, trup letala pa je lahko potonil v minuti in se ni nikoli več pojavil na površini morja. Tak »čisti vstop« v ocen bi lahko pojasnil dejstvo, zakaj v bližini strmoglavljenja za letalom ni bilo ostankov in/ali oljnih madežev.  

Deli s prijatelji