ŽALOSTNO

Razkrili, zakaj je umrl 15-letnik, ki ga starši niso peljali k zdravniku

Hrvaško pretresa nova družinska tragedija.
Fotografija: V spomin. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
V spomin. FOTO: Shutterstock

Hrvaško je minulo sredo pretresla smrt 15-letnega Petra, odličnjaka na puljski gimnaziji. Državno tožilstvo je proti njegovima staršema Ines K. (45) in Darka K. (42), ki sta trenutno v priporu, uvedlo preiskavo zaradi suma povzročitve kaznivega dejanja kršitve otrokovih pravic, katere posledica je smrt. Tožilstvo navaja, da obstaja utemeljen sum, da sta vse leto do 29. septembra, ko je fant preminil, vedela, da je šibkega zdravja, a mu nista priskrbela zdravniške pomoči.

Ko je mati 29. septembra poklicala nujno medicinsko pomoč, fantu ni bilo več mogoče pomagati, saj je bil že klinično mrtev. Glas Istre poroča, da je pri fantu nastopila diabetična ketoacidoza, smrtno nevaren zaplet sladkorne bolezni zaradi pomanjkanja inzulina v organizmu. Značilni simptomi ketoacidoze, ki se razvijajo postopno, so suha koža, vidne sluznice, slabost, bruhanje, bolečine v trebuh, hitro in globoko dihanje, splošna slabost in motnje zavesti. Vse te simptome je imel Petar dneve pred smrtjo.

Nobeden ni ničesar opazil

Starša zanikata odgovornost za sinovo smrt, je pa skoraj neverjetno, da nihče drug ni opazil, da je življenje fanta že nekaj časa ugašalo. Zdravniki, ki so se odzvali na nujni klic, in dežurni v bolnišnici, pravijo, da so bili zgroženi nad njegovim zdravstvenim stanjem. Petar je sicer bil pri pouku še kak dan pred smrtjo, pa tudi v šoli ni nihče opazil, da z njim nekaj ni v redu.

Peter ni bil edinec. Ines in Darko imata še tri otroke, medtem ko se je peti otrok, pri 11 letih avgusta leta 2019 utopil na umetnem jezeru Čingi-Lingi v hrvaški občini Molve, ko je bila družina na kopanju. Ta tragedija se uradno vodi posledica spleta nesrečnih okoliščin, proti staršema pa se nikoli ni vodil postopek. Starša z otroki živita v neki verski skupnosti v Šikićih blizu Pulja. Če ju bo sodišče spoznalo za kriva smrti sina, jima grozi do 15 let zapora.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije