CERN

Razkrili veliko skrivnost vesolja

Objavljeno 04. julij 2012 12.02 | Posodobljeno 04. julij 2012 13.49 | Piše: T. L., STA

V raziskavah sodeluje tudi 10 Slovencev.

ŽENEVA – V Evropskem centru za jedrske raziskave (Cern) v Ženevi so danes predstavili najnovejša odkritja v zvezi s higgsovim bozonom oz. t. i. božjim delcem. Gre za skrivnostni delec, ki bi pomagal razjasniti temeljne zakone vesolja. Dobre pol ure po 9. uri so sporočili, da so našli dokaze »o obstoju posebnega delca«. V raziskavah v švicarskem Cernu sodeluje tudi 10 Slovencev, zadnje rezultate lova na higgsov bozon pa spremljajo tudi na Institutu Jožef Stefan, kjer predstavitev zadnjih rezultatov raziskav kombinirajo s komentarji slovenskih raziskovalcev.

Podobne ugotovitve različnih ekip

Joe Incandela in njegova ekipa 2100 znanstvenikov, zbranih v skupini CMS, so sicer prepričani, da so odkrili novi bozon – torej delec iste vrste, kot je dolgo iskani higgsov bozon. Tudi podatki, ki so jih doslej zbrali o opazovanem delcu, se ujemajo z opisom »božjega delca«. Kot je v Ženevi dejal vodja skupine raziskovalcev v Cernu Incandela, so zbrani podatki »dosegli raven gotovosti, potrebne za potrditev odkritja«, vendar pa še ne morejo potrditi, da je odkriti delec res prav higgsov bozon.

Incandela je vodja prve ekipe znanstvenikov, ki danes v Ženevi pojasnjujejo svoje ugotovitve. Za njim se je pred nabito polno dvorano strokovne javnosti, ki je njegovo predstavitev prekinjala z bučnimi aplavzi, že začel nastop druge ekipe, ki jo vodi Fabiola Gianotti.

Tudi ta skupina 3000 znanstvenikov, poimenovana Atlas, je potrdila odkritje novega bozona, ki »ustreza opisu teorije higgsovega bozona«. Masa novega delca je okoli 125 oziroma 126 gigaelektronvoltov (GeV), so sporočili iz Cerna.

Higgsov bozon je ključen za razumevanje vprašanja, zakaj ima snov maso, ki skupaj z gravitacijo predmetom daje težo. Bozon, imenovan po škotskem fiziku Petru Higgsu, je podoben energetskemu polju, ki daje maso predmetom, vendar tako rekoč takoj razpade na druge delce. Teorija o obstoju tega bozona se je prvič pojavila v 60. letih prejšnjega stoletja, pomembna pa je za standardni teoretični model, ki pomaga razumeti šest delcev, ki sestavljajo vesolje.

Prenos tiskovne konference iz Cerna:

Deli s prijatelji