HUMORNA RAZLIČICA

Raziskave, ki te nasmejejo, a ti dajo misliti

Objavljeno 04. oktober 2015 22.45 | Posodobljeno 04. oktober 2015 22.45 | Piše: S. I.

Na ameriški univerzi Harvard so podelili nagrade ig nobel za najbolj Nobelove nagrade, je glavni cilj spodbujanje raziskav in inovacij. Čeprav gre za humorno različico Nobelove nagrade, je glavni cilj spodbujanje raziskav in inovacij.

David Hu, ki prejema nagrado iz rok Dudleyja Herschbacha, je dokazal, da vsi sesalci lulamo enako dolgo.

Kaj imajo skupnega raziskovalci, ki so proučevali posledice intenzivnega poljubljanja, globalna uporaba besedice huh? in raziskava, ki se je ukvarjala s tem, kako močno boli čebelji pik na različnih delih telesa? Vsi so dobitniki letošnjih nagrad ig nobel, ki jih podeljuje znanstvena humoristična revija Annals of Improbable Research (Anali neverjetnega raziskovanja).

Od biologije do ekonomije

Med prejemniki zafrkantske Nobelove nagrade, ki je dejansko namenjena spodbujanju globalnih raziskav in inovacij, so tudi raziskovalci, ki so ugotovili, da skoraj vsi sesalci ne glede na velikost potrebujejo okoli 21 sekund, da se do konca polulajo, ekipa, ki je dokazala, da je s pomočjo kemikalij mogoče deloma odkuhati jajce, ter skupina, ki je s pomočjo matematike pojasnila, kako je lahko maroški vladar Mulaj Ismail (1634–1727) v zgolj 30 letih zaplodil 888 otrok.

Ig nobela sta si prislužili tudi raziskava, v kateri so kuram pritrdili umetne repe, pravzaprav kar palice, da bi ugotovili, kako so se gibali dinozavri, in študija, pri kateri so prikazali, kako se lahko diagnosticira akutno vnetje slepiča z merjenjem bolečine med vožnjo čez hitrostne ovire. Michael L. Smith je ig nobela prejel za kar dve področji, in sicer fiziologijo ter entomologijo, ker se je pustil pikati čebelam na 25 delih telesa, da bi ugotovil, kje najbolj boli – odkril je, da so najobčutljivejši nosnice, zgornja ustnica in moški spolni organ.

Priznanja so na sloviti ameriški univerzi Harvard podeljevali dosedanji dobitniki ig nobelovih nagrad in tudi pravih Nobelovih nagrad, med njimi kemik Dudley Herschbach (1986), ekonomist Eric Maskin (2007), molekularna biologa Carol Greider in Jack Szostak (2009) ter teoretični fizik in matematik Frank Wilczek (2004).

Ig nobela za medicino sta dobili ekipi, ki sta proučevali biološke učinke intenzivnega poljubljanja (menda pomaga tudi proti kožnim alergijam), priznanje za književnost pa raziskovalci, ki so dokazali, da je besedica huh?, oziroma ha? po naše, prisotna prav v vseh svetovnih jezikih. Nagrado za menedžment so dobili raziskovalci, ki so ugotovili, da so številni svetovni poslovneži razvili ljubezen do tveganih odločitev, potem ko so v otroštvu preživeli kako nevarno katastrofo, ig nobela za ekonomijo pa je osvojila metropolitanska policija v Bangkoku, ki je policistom, ki ne bodo sprejemali podkupnin, ponudila višjo plačo. 

Deli s prijatelji