POZOR

Razgaljeni po Hrvaški? Razmislite še enkrat

Objavljeno 14. julij 2017 12.24 | Posodobljeno 14. julij 2017 12.24 | Piše: A. L.

Nekateri so uvedli globe za pomanjkljivo oblečene sprehajalce.

HVAR – Če se v mestih ob morju po središču radi sprehajate v kopalkah (ali zgoraj brez), boste v nekaterih hrvaških krajih vnovič razmislili o takem početju. Grozijo namreč globe.

Tovrstno dejanje so prepovedali pred kratkim na otoku Hvar, kjer so že postavili tudi znake, ki tako vedenje prepovedujejo. Pred tem so sprehajanje po mestu v kopalkah prepovedali že v Novalji, kjer je predvidena 500-kunska (67 evrov) kazen za tako dejanje. Ne glede na to je izdanih kazni zaradi teh prekrškov relativno malo. Kot piše Jutarnji.hr, namen tega predpisa ni polnjenje proračuna. Vzrok pa je verjetno še eden: redarji nimajo pristojnosti od prekrškarja zahtevati osebne izkaznice, zato morajo vedno poklicati policijo. To pomeni še dodaten čas, v katerem pa redarju morebiti ne bi uspelo zadržati turista v kopalkah. Če pa bi to poskušal, to verjetno ne bi bila najboljša promocija turizma.

Prepoved sprehajanja v kopalkah (oziroma delne razgaljenosti) velja tudi v Dubrovniku. Globa pri njih znaša tisočak, a za zdaj še niso izrekli nobene. Najprej namreč obiskovalce opozorijo. Če to upoštevajo, jo odnesejo zgolj z opozorilom.

V Šibeniku o tovrstnem kaznovanju še razmišljajo, medtem ko so iz Makarske sporočili, da ne razmišljajo o takem predpisu, saj da prinaša več škode kot koristi. Prav tako izpostavljajo, da je enostavno sprejeti neki predpis, njegovo izvajanje in nadzor pa sta nekaj čisto drugega.

Deli s prijatelji