VARČNI

Radiator v kraljevem kaminu

Objavljeno 25. februar 2013 10.34 | Posodobljeno 25. februar 2013 10.36 | Piše: U. S.

Varčujejo tudi v Buckinghamski palači, Elizabeta II. se greje ob radiatorju za 34 evrov.

V kaminu ne prasketajo drva.

LONDON – Angleška kraljica sicer res živi v palači s 775 sobami, a ima, kot se zdi, prav take skrbi kot vsi drugi upokojenci, ko beseda nanese na vse višje stroške ogrevanja. Tudi na Otoku so zima in nizke temperature, predstavljamo si, da v sobanah ves čas prijetno prasketa ogenj in nenehno nalagajo drva v kamine. A v čudovito okrašenem kaminu v sprejemnici Buckinghamske palače v angleški prestolnici namesto pravega ognja toploto oddaja električni radiator starinskega videza, ki ga prodajajo v večini trgovin s tehničnim blagom za okoli 30 funtov (34 evrov).

Kraljeva družina je precej odporna proti zimi in mrazu, pravzaprav po tem že kar slovi. Obiskovalci gradu Balmoral, na primer, redno tožijo zaradi mraza in prepiha na hodnikih. V zadnjih letih se je seznam nujnih popravil v kraljevih palačah precej podaljšal, saj vlade krčijo proračun, kraljica pa je na to odgovorila z varčevalnimi ukrepi, med drugim je zamrznila plače svetovalcem in pomočnikom ter precej oklestila božično zabavo za osebje palače. Fotografija, na kateri se vidi radiator, je nastala med obiskom avstralskega diplomatskega predstavnika Mika Ranna in njegove žene Sashe v Buckinghamski palači, poleg električnega grelca pa je fotografija razkrila še precej zanimivega. Na steni visita sliki Canaletta in Gainsborougha, kraljica pa se je obdala tudi z dragocenimi fotografijami štirih generacij družine. Na mizi je poročna fotografija njenega najmlajšega sina, grofa Wessexa in njegove žene, grofice Wesseške. Videti je fotografije predstavnikov prejšnje generacije, kraljičine matere kraljice Elizabete, očeta Jurija VI. in strica Edwarda VIII. Stranski mizici sta posvečeni vnukom, tam so tudi črno-bela fotografija Zare Phillips in Mika Tindalla, zaročna fotografije vojvode in vojvodinje in fotografija princa Harryja v vojaški uniformi.

Sprejemnica v prvem nadstropju palače sredi Londona je ena od nekaj soban, v katerih se kraljica Elizabeta II. srečuje z diplomati; tam potekajo tudi tedenski sestanki oziroma pogovori s premierom. 

Deli s prijatelji