RAZISKAVA

Rad te imam do Lune in nazaj. Dobesedno

Objavljeno 29. september 2013 13.41 | Posodobljeno 29. september 2013 13.42 | Piše: S. I.

Do otrokove polnoletnosti bomo s svojim potomcem prevozili več kot 200.000 kilometrov. Vedno več družin ima po dva avtomobila ali več, otroci pa imajo vedno bolj poln urnik.

Svoje otroke imamo morda resnično radi do Lune in nazaj. A ta fraza morda niti ni tako nesmiselna, kakor se sprva sliši: s svojim otrokom bomo do njegove polnoletnosti v resnici prevozili pol poti do Lune. Kakor ugotavlja nedavna raziskava, ki jo je opravila britanska zavarovalniška družba Aviva, starši, ki svoje otroke vozijo v šolo in iz nje ter na vse aktivnosti, ki jih imajo, do njihovega opravljenega vozniškega izpita prevozijo okoli 200.000 kilometrov, kar je v resnici pol poti do Zemljinega satelita.

Tisoč kilometrov na mesec

Matere in očetje v Britaniji (in zelo verjetno tudi drugje) s svojim otrokom vsak mesec naredijo v povprečju 117 voženj s skupno kilometrino tisoč kilometrov, pri čemer za volanom preživijo okoli 25 ur na mesec. Povprečnega britanskega otroka tako vsak mesec 28-krat z avtom odpeljejo na igrišče ali v park, 12-krat na obisk k prijateljem in 11-krat na športne treninge. Poleg tega gre vsak mesec tudi po petkrat v kakšno društvo in štirikrat v glasbeno šolo, da o rojstnodnevnih zabavah ne govorimo.

Zaradi tega se je število britanskih gospodinjstev z dvema avtomobiloma ali več v zadnjih štirih desetletjih početverilo. Pri več kot tretjini staršev (36 odstotkov) imata oče in mati vsak svoj avto, da si lahko razdelita vse te vožnje z otroki. Leta 1972 je bilo takih staršev le osem odstotkov.

Največ voženj na mesec opravijo starši osnovnošolcev: 134 v skupni dolžini 1150 kilometrov. Starši srednješolcev se vozijo že precej manj (100 voženj in 900 kilometrov), saj njihovi otroci že uporabljajo javni promet ali gredo peš in s kolesom.

Čedalje več aktivnosti

Pisarniška uslužbenka Rachel Wilson iz Brightona v okrožju East Sussex se pri 32 letih počuti kot taksistka, ko svojega sedemletnika prevaža po mestu. »Ko nisem v službi, sem za volanom. Vsak dan ga peljem v šolo, grem ponj, nakar ga vozim na treninge nogometa, ure kitare, k prijateljem in v park. Saj je fino, da ima toliko aktivnosti, ampak komaj čakam, da bo dovolj star, da se bo lahko sam prevažal naokoli.«

Heather Smith iz Avive pravi, da se sodobni starši zaradi družabnega življenja svojih otrok vozijo naokoli kot še nikoli. »Glede na to, da je treba otroka tolikokrat peljati na najrazličnejše aktivnosti, ni čudno, da ima vedno več družin po dva avtomobila ali več. Neverjetno pa je, kako sploh še najdejo kaj prostega časa zase.«

Kilometri po letih

Starši (britanskih) otrok v prvih petih letih od otrokovega rojstva z njim prevozijo po 11.400 kilometrov na leto, v naslednjih šestih letih po 13.400 kilometrov na leto, v obdobju od otrokovega 11. do 16. leta pa »le« še 10.500 kilometrov. To skupno znese okoli 200.000 kilometrov. Luna je od Zemlje v povprečju oddaljena dobrih 384.000 kilometrov.

Deli s prijatelji