INVAZIJA?

Putinovi fantje ujeti med vdorom v Ukrajino

Objavljeno 15. avgust 2014 12.22 | Posodobljeno 15. avgust 2014 12.22 | Piše: T. L.

Novinarji so ponoči videli, da je na ozemlje Ukrajine vdrlo najmanj 23 ruskih oklepnih vozil.

KIJEV – Predstavniki zahodnih medijev so poročali, da so bili priče vdoru najmanj 23 ruskih oklepnih vozil na ozemlje Ukrajine, ki naj bi se zgodil v četrtek okoli 22. ure po lokalnem času. Pred ukrajinsko mejo pa se je nekaj kilometrov stran ustavil še večji ruski konvoj s približno 270 vozili, za katerega Moskva trdi, da gre za humanitarno pomoč.

Prehodu priča novinar

O ruski invaziji v Ukrajino je poročal novinar britanskega časnika Telegraph. Poleg oklepnikov naj bi bile mejo prečkale tudi cisterne z gorivom in druga logistična vozila. Vojaški konvoj je menda v Ukrajino zapeljal na območju, ki je pod nadzorom proruskih separatistov in leži blizu mejnega prehoda Doneck. 

Ukrajinske in zahodne oblasti so Rusijo že večkrat obtožile, da z vojaško opremo oskrbuje proruske separatiste in s tem spodbuja spopade na nekaterih proruskih območjih Ukrajine.

Novi ljudje vodijo proruske separatiste

Ruski konvoj 280 tovornjakov s pomočjo za prebivalce vzhodne Ukrajine je še na ruski strani meje. Ukrajinske oblasti namreč vztrajajo, da lahko v državo vstopi le pod okriljem mednarodnih organizacij, kot sta Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi ali mednarodni odbor Rdečega križa.

Včeraj je odstopil glavni vojaški poveljnik proruskih separatistov Igor Girkin, bolj znan pod vzdevkom Strelkov. Ime njegovega naslednika ni znano, znan je le njegov vzdevek – Car. Poleg Girkina je je odstopil tudi Valerij Bolotov, menda zaradi poškodb. 

Deli s prijatelji