PRED VOJNO

Putin preverja pripravljenost vojske, nova vlada danes ob 18h

Objavljeno 26. februar 2014 15.43 | Posodobljeno 26. februar 2014 15.43 | Piše: K. K.

Zveza Nato je pripravljena še naprej pomagati Ukrajini na poti demokratičnih reform.

Medvedjev ob imenovanju pod budnim očesom Putina.

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin je danes zaukazal takojšnji pregled pripravljenosti ruskih vojaških enot na zahodu in v osrednjem delu države, je povedal ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Preverjali bodo pripravljenost enot na krizne situacije in na vojaško ogroženost, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Šojgu je danes razkril, da bo preverjanje potekalo vse do 3. marca, a minister tega ukrepa ni povezal z nemiri v Ukrajini, ki meji na ruska zahodna vojaška območja. Putin je sicer lani dejal, da bo redno ukazoval nenapovedane preglede.

Nato budno spremlja

Zveza Nato je pripravljena še naprej pomagati Ukrajini na poti demokratičnih reform, je v izjavi pred začetkom zasedanja obrambnih ministrov Nata povedal generalni sekretar zavezništva Anders Fogh Rasmussen. Ukrajinsko ljudstvo pa je tisto, ki mora samo odločiti, kakšna naj bo prihodnost njihove države.

Kot pravi prvi mož zavezništva, dramatično dogajanje v Ukrajini podrobno spremljajo. Spodbudno je, da je nasilje končano, ključnega pomena pa je, da temu sledi politični dialog, ki spoštuje demokratične vrednote, je Rasmussen poudaril v izjavi.

Ljudstvo je suvereno

Nato spoštuje suverene odločitve ukrajinskega ljudstva, je dodal in ponovil, da je Ukrajina tesen in dolgoleten Natov partner, Nato pa »iskren prijatelj« Ukrajine. Na novinarsko vprašanje, ali se je tudi sam glede Ukrajine pogovarjal s kom z ruske strani, je odgovoril, da je zanje samoumevno, da vse države spoštujejo suverenost, neodvisnost in ozemeljsko integriteto Ukrajine. »To je sporočilo, ki smo ga posredovali vsem, ki bi jih to lahko zadevalo,« je ob tem poudaril Rasmussen.

Ali bi se lahko zgodilo, da bi se ponovno odprlo vprašanje ukrajinskega članstva v Natu, je Rasmussen menil, da bodo o tem odločali Ukrajinci. Sicer vprašanje članstva po mnenju prvega moža zavezništva ni med najbolj nujnimi prednostnimi nalogami nove ukrajinskega političnega vodstva.

Ukrajina čaka na 18. uro

Sestavo nove ukrajinske vlade bodo razkrili danes na kijevskem Trgu neodvisnosti oziroma po ukrajinsko Majdanu, je sporočil opozicijski poslanec Valerij Patskan. »Ob 19. uri (18. uri po srednjeevropskem času) bomo stopili na oder in novo vlado predstavili trgu,« je v izjavi, objavljeni na spletni strani stranke Udar, napovedal Patskan. Patskan je poslanec stranke Udar nekdanjega boksarskega prvaka in opozicijskega voditelja Vitalija Klička, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem pa je začasni predsednik Ukrajine Aleksander Turčinov danes s podpisom odloka prevzel naloge vrhovnega poveljnika ukrajinskih oboroženih sil. Prav tako je podpisal zakon o amnestiji za miroljubne protestnike, ki so bili aretirani v zadnjih tednih, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass. Politična kriza v Ukrajini se je začela, potem ko je predsednik Viktor Janukovič novembra lani pod pritiskom Rusije zavrnil podpis sporazuma o približevanju Ukrajine EU. Izbruhnili so obsežni in tudi nasilni protesti, zaradi katerih je konec januarja odstopila ukrajinska vlada s premierjem Mikolo Azarovom na čelu.

82 mrtvih

Protestnikov odstop vlade ni pomiril, nadaljevali so se demonstracije in nasilje. Najhuje je bilo prejšnji teden, ko je po zadnjih uradnih podatkih zdravstvenega ministrstva v Kijevu v spopadih med protestniki in policijo življenje izgubilo 82 oseb, ranjenih je bilo 724 ljudi. Konec tedna je bil s posredovanjem EU in Rusije v Kijevu sicer dosežen dogovor med opozicijskimi voditelji in Janukovičem o razpisu predčasnih predsedniških volitev najkasneje v decembru. Protestniki so dogovor zavrnili, Janukovič pa je izgubil tudi naklonjenost svojih poslancev.

V soboto je parlament Janukoviča odstavil, predčasne predsedniške volitve pa napovedal za 25. maj. Poslanci so polna predsedniška pooblastila začasno prenesli na predsednika parlamenta Turčinova. Turčinov velja za zvestega podpornika ukrajinske opozicijske voditeljice Julije Timošenko. Ta je bila konec tedna izpuščena iz zapora, potem ko je parlament razveljavil člen kazenskega zakonika, po katerem je bila zaradi zlorabe položaja obsojena na sedemletno zaporno kazen.

 

Deli s prijatelji