ATACMS

Putin bo znorel, če drži, kar naj bi storil ameriški predsednik (VIDEO)

ZDA naj bi Ukrajini poslale rakete dolgega dosega.
Fotografija: ZDA naj bi Ukrajini poslale rakete dolgega dosega, ruskemu predsedniku to zagotovo ne bo všeč. FOTO: Sputnik Via Reuters
Odpri galerijo
ZDA naj bi Ukrajini poslale rakete dolgega dosega, ruskemu predsedniku to zagotovo ne bo všeč. FOTO: Sputnik Via Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden naj bi ukrajinskemu kolegu Volodimirju Zelenskemu zagotovil, da bodo v Ukrajino poslali rakete dolgega dosega ATACMS, so poročali ameriški mediji. Dobava orožja bi lahko sledila v kratkem, ni pa znano, koliko raket naj bi ZDA poslale v Ukrajino.

Kijev je sicer že pred tem zaprosil za raketni sistem dolgega dosega, da bi se lahko branil pred napadi Rusije, poročajo tuje tiskovne agencije.

image_alt
Putinu to niti malo ne bo všeč: Zelenski trdi, da ve, kdo je ubil šefa Wagnerja

Biden naj sicer Zelenskemu ne bi obljubil točno določenega števila raket, sta v petek poročala časnik Washington Post in televizija NBC ob navajanju virov, ki so blizu zadevi. Šlo pa naj bi za manjše število raket ATACMS, ki imajo do 300 kilometrov dosega. Dobava naj bi sledila v prihodnjih tednih.

Zaenkrat še brez uradne potrditve

Ameriška vlada poročanja medijev zaenkrat ni potrdila. »Ničesar nimam sporočiti,« je dejala govorka Bele hiše v petek. Zagotovila pa je, da bodo ZDA pomagale Ukrajini, kolikor časa bo potrebno.

Biden je v četrtek po srečanju z Zelenskim sicer napovedal pomoč v višini 325 milijonov dolarjev, ni pa omenil raket tipa ATACMS. Med drugim so napovedali dobavo sistemov za zračno obrambo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije