POGUM

Pustil službo in uresničil sanje: s sanmi z vulkana

Objavljeno 21. marec 2012 09.28 | Posodobljeno 21. marec 2012 09.30 | Piše: Andrej Predin

Neustrašna Američana sta se na saneh spustila z delujočega ognjenika.

MANAGUA – Oblikovalec spletnih strani Matt Karsten je pustil svojo službo v Miamiju, prodal vso lastnino in si uresničil sanje. Od nekdaj si je želel prepotovati svet. Na vrhu njegovega seznama je bila tudi namera, da se na saneh spusti z vulkana. Ne preseneča, da sta bila prva cilja njegove pustolovščine srednjeameriška Nikaragva in ognjenik Cerro Negro.

V štirih minutah z vrha do vznožja

Matt se je s prijateljem povzpel na 728 metrov visoki vrh in si pod zadnjico namestil posebne sani. V pičlih štirih minutah se je odpeljal do vznožja in v tem času brzel s hitrostjo nad 80 kilometrov na uro. »Želel sem poskusiti sankati z vulkana, ker je bilo to slišati skrajno zabavno. Koliko ljudi se lahko pohvali s tem, da so se spustili z ognjenika?« Njegov podvig še zdaleč ni nenevaren. Sicer so vulkanske kamnine lahke, vendar tudi zelo nazobčane. Če pri veliki hitrosti padeš, se lahko globoko porežeš. »Nujno moraš imeti rokavice, zaščitna očala in obleko. Sankal sem zelo hitro, ko sem nenadoma izgubil nadzor in padel naravnost na obraz. Po glavi in obrazu sem se porezal. K sreči so se rane hitro zacelile. Doslej sem se štirikrat spustil z vulkana, komaj čakam nove vožnje.«

Nevaren podvig

Ognjenik Cerro Negro ali Črni vrh je še vedno aktiven. Iz njegovega ustja se vali gost dim, vsak hip bi lahko izbruhnil. Matt in kompanjon sta imela srečo, da jima je vulkan namenil milost, drugače je ne bi odnesla zgolj z odrgninami in modricami.

Deli s prijatelji